Με τη γέννηση του μωρού, μια νέα πραγματικότητα ξεκινά για τη μαμά και τον μπαμπά με χαρές αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Η ξεκούραση είναι μία από τις πτυχές της ζωής τους που επηρεάζεται περισσότερο μετά τον τοκετό, όπως φαίνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, η οποία διευκρινίζει λεπτομέρειες σχετικά με το χρόνο αποκατάστασης του ύπνου των γονιών.

Οι διαταραχές ύπνου για τους γονείς φαινομενικά αφορούν τους πρώτους μήνες μέχρι περίπου και τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Αυτή η χρονική περίοδος ωστόσο, φαίνεται να μην περιορίζεται μόνο σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Ομάδα ειδικών επί του θέματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποκατάσταση του ύπνου γίνεται πραγματικότητα 6 ολόκληρα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Διαβάστε επίσης: Μαμά: Έτσι θα βάλετε το μυαλό και τη ζωή σας σε τάξη

Πώς επιδεινώνεται ο ύπνος των γονιών

Η έρευνα αποκάλυψε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ευθυνών που αναλαμβάνει η μητέρα και ο πατέρας. Η επιδείνωση του ύπνου στις μητέρες είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βιώνουν οι πατέρες. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι 3 πρώτοι μήνες της ζωής του μωρού είναι το κρίσιμο σημείο των μεγαλύτερων απαιτήσεων και της ελάχιστης ανάπαυσης, οι μητέρες έχαναν (κατά μέσο όρο) μία ώρα ύπνου κάθε βράδυ, ενώ οι πατέρες μόλις 15 λεπτά.

Αυτή η κατάσταση βελτιώνεται ελαφρώς καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, αφού στην έρευνα έγινε φανερό ότι η μέση απώλεια ύπνου έφτασε τα 20 λεπτά για τις μητέρες με την πάροδο του χρόνου ενώ οι άνδρες εξακολουθούσαν να έχουν απώλεια ύπνου περί των 15 λεπτών.

Γιατί η κατάσταση δυσκολεύει όταν υπάρχουν αδέρφια

Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδιά, οι ώρες ξεκούρασής τους μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση (ο χρόνος ανάπαυσης του ενός να είναι ο ενεργός χρόνος ενός άλλου). Ακόμη και η ανάγκη του ενός παιδιού να κοιμάται με αναμμένο φως μπορεί να είναι μια αιτία δυσφορίας για το άλλο. Ας μην αναφέρουμε βεβαίως τις βασικές ανάγκες του μωρού που πρέπει να καλυφθούν. Όλα αυτά επομένως εμποδίζουν τους γονείς να βρουν συγχρονισμό ως προς την ξεκούραση και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να κοιμάστε καλύτερα

Από τη μελέτη είναι φανερό πως ο οργανισμός ειδικά της γυναίκας αναπόφευκτα επιβαρύνεται. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορεί κάθε μαμά να εφαρμόσει έτσι ώστε να ξεκουράζεται λίγο περισσότερο.

  • Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Αυτό σημαίνει την επανάληψη βραδινών δραστηριοτήτων που αφορούν γονείς και παιδιά, όπως το μπάνιο, το φαγητό, το βούρτσισμα των δοντιών, το διάβασμα ενός βιβλίου κτλ. σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ώρες κάθε βράδυ.

  • Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας από κάθε άποψη

Να υπάρχει δηλαδή στο χώρο μια ευχάριστη θερμοκρασία, ένα άνετο στρώμα, βολικά μαξιλάρια, σκοτάδι και όσο το δυνατόν λιγότεροι περισπασμοί.

  • Προσέξτε τη διατροφή σας

Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σας. Αποφύγετε τις υπερβολές και ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που δεν θα… σαμποτάρει τον ύπνο σας.