Αν το παιδί σας αρνείται να σας ακούσει, μην ανησυχείτε. Δεν είστε οι μόνοι!

Όλοι βέβαια θέλουμε τα παιδιά μας να μας προσέχουν και να ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις μας, ειδικά όταν διακυβεύεται η ασφάλειά τους. Αλλά ενώ όλοι επιδιώκουμε τη συνεργασία, δεν θα πρέπει να κυνηγάμε τη συμμόρφωση. Η συμμόρφωση οδηγεί σε ανεπαρκή καθορισμό ορίων στις σχέσεις και ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα κατάχρησης.

Όταν προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία γονικής μέριμνας, είναι ωφέλιμο να υποστηρίζουμε την αυτονομία του παιδιού μας. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η γονική μέριμνα με σεβασμό είναι τόσο απαιτητική.

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός: 2 επιστημονικά δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζατε

Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να συνδυάσουμε αυτά τα δυο όταν το παιδί μας φαίνεται να μας αγνοεί ή ακόμα χειρότερα, να μην μας σέβεται;

Υπάρχουν 13 συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μας δεν ακούν. Όταν καταλάβουμε ποιος είναι ο λόγος που το δικό μας παιδί δεν ακούει μια δεδομένη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό για αυτό…

#1 Το παιδί σας νιώθει αποκομμένο

Μια ισχυρή σχέση γονέα-παιδιού είναι το κλειδί για την έμπνευση συνεργασίας. Δοκιμάστε να αφιερώνετε 10 λεπτά αποκλειστικά με και για το παιδί σας κάθε μέρα κάνοντας μια δραστηριότητα της επιλογής του και δείτε τι θα αλλάξει.

#2 Το παιδί δεν θέλει να σταματήσει αυτό που κάνει

Όπως εσείς, όταν κάνετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, δεν θέλετε να σας διακόπτουν, έτσι και το παιδί σας. Δοκιμάστε να του προτείνετε δραστηριότητες από τις οποίες είναι πιο εύκολο να αποσπαστεί όταν δεν έχετε πολύ χρόνο και προσπαθήστε να μην το διακόπτετε όταν είναι απορροφημένο.

#3 Απλά, δεν σας άκουσε

Όταν τα παιδιά είναι απασχολημένα, μπορεί να είναι δύσκολο, όπως είπαμε, να μας ακούσουν. Για να βελτιώσετε την επικοινωνία, περιμένετε ένα διάλειμμα στη δραστηριότητα του παιδιού σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε την πλήρη προσοχή του.

Extra tip

Η επαφή με τα μάτια βοηθά στη δημιουργία μιας σύνδεσης και βελτιώνει την ικανότητά τους να σας ακούν και να σας καταλαβαίνουν.

#4 Θυμηθείτε: Τα παιδιά δεν έχουν πλήρη αντίληψη του χρόνου

Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου.

Χρησιμοποιήστε οπτικούς χρονοδιακόπτες που παρέχουν σαφή αναπαράσταση του χρόνου που τους απομένει. Μην πείτε «θα είμαι εκεί σε ένα λεπτό» αν στην πραγματικότητα εννοείτε πέντε. Αυτό θα τα βοηθήσει να διαχειριστούν τις δραστηριότητές τους πιο αποτελεσματικά.

#5 Το παιδί σας δεν θέλει να κάνει τη συγκεκριμένη εργασία

Η αντίστασή του μπορεί να πηγάζει από λόγους που δεν καταλαβαίνουμε. Ρωτήστε το παιδί γιατί δεν θέλει να κάνει την εργασία και βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Μήπως θα μπορούσε να κάνει κάποια άλλη τη δεδομένη στιγμή;

#6 Το παιδί σας δεν μπορεί να συγκρατήσει πολλές οδηγίες

Ακόμα κι αν αναθέτετε τις ίδιες εργασίες κάθε μέρα, τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να θυμηθούν πολλές οδηγίες ταυτόχρονα. Προτιμήστε απλές, βήμα βήμα, οδηγίες και προσθέστε περισσότερες μια μέρα που δεν βιάζεστε για να υποστηρίξετε τις αναπτυξιακές τους ικανότητες.

#7 Θέλει να κάνει μια αγαπημένη δραστηριότητα

Τα ενδιαφέροντα των παιδιών διαμορφώνουν τα κίνητρά τους. Ενσωματώστε τις αγαπημένες τους δραστηριότητες σε ρουτίνες για να εξισορροπήσετε προτιμήσεις και εργασίες.

#8 Περιμένει μέχρι να… φωνάξετε

Το να ρωτάτε ή να ζητάτε κάτι ξανά και ξανά και στο τέλος να καταφεύγετε σε φωνές, απλά ενισχύει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Κάντε σαφή και συνοπτικά αιτήματα χωρίς υπερβολικές επαναλήψεις. Εάν το παιδί σας σας αγνοεί μέχρι να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας, σκεφτείτε ποιοι από τους άλλους λόγους αυτής της λίστας ισχύουν για την περίπτωσή σας.

#9 Η επανάληψη των ίδιων φράσεων μπορεί να γίνει ενοχλητική

Η χρήση επικριτικής γλώσσας μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση. Το παιδί σας ίσως νιώθει ότι κρίνεται από τα επαναλαμβανόμενα αιτήματά σας.

Αντί να επικρίνετε και να δίνετε τελεσίγραφα όπως: «Καθάρισε το χάος στο δωμάτιό σου αλλιώς δεν θα πάμε στο πάρτι», δοκιμάστε: «Παρατηρώ ότι υπάρχουν παιχνίδια στο πάτωμα. Μπορούμε να συνεργαστούμε για να το καθαρίσουμε;». Αυτή η προσέγγιση προωθεί τη συνεργασία και τη σύνδεση.

#10 Δεν ακούτε το παιδί σας, άρα το παιδί σας δεν θέλει να σας ακούσει

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε ενεργά το παιδί. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα ακούνε και τα εκτιμούν, είναι πιο πιθανό να το ανταποδώσουν.

#11 Δεν καταλαβαίνετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου

Το παιδί σας πιθανότατα κάνει αυτό που δεν θέλετε να κάνει επειδή ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη που έχει. Η ανάγκη του δεν είναι να πηδήξει στον καναπέ αλλά η ενέργεια και το παιχνίδι. Θα μπορούσε εναλλακτικά να πηδήξει στο κρεβάτι ή ακόμα καλύτερα, να τρέξει έξω…

#12 Το παιδί σας έχει ανάγκη για περισσότερη αυτονομία

Η αυτονομία είναι μια από τις πιο κοινές ανάγκες που τα παιδιά προσπαθούν να εκφράσουν μέσω της ανυπακοής. Θέλουν να έχουν λόγο για πράγματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικά στη ζωή τους. Μόλις τον έχουν, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεργαστούν μαζί σας.

#13 Κεφάλαιο «αλληλοκατανόηση»

Προσδιορίστε τη σημασία της αμοιβαίας υποστήριξης, λέγοντας: «Στην οικογένειά μας, βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Δεν ήθελες να βάλεις τα παπούτσια σου στη θέση τους πριν και τώρα μου ζητάς βοήθεια για κάτι άλλο. Ευχαρίστως θα σε βοηθήσω αυτή τη φορά και την επόμενη, θα εκτιμούσα τη δική σου βοήθεια όταν τη χρειαστώ».