Γνωρίζατε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες κάποιου από τη βρεφική του ηλικία για να τον αναγνωρίσει όταν είναι μεγαλύτερος; Φυσικά, άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ο μόνος λόγος για να είστε προσεκτικοί με τα social media. Η κοινοποίηση πληροφοριών ή φωτογραφιών των παιδιών σας στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας από άλλους χρήστες.

Η ανάρτηση εικόνων με ευαίσθητες πληροφορίες εκθέτει το παιδί σε κινδύνους ακόμη και πριν γεννηθεί.

Διαβάστε επίσης: Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Κρύβει τα πρόσωπα των παιδιών του στα social media

Η συνειδητοποίηση ότι τα παιδιά μας θα «κληρονομήσουν» τις συνέπειες της διαδικτυακής μας συμπεριφοράς είναι κάτι σοβαρό και πρέπει από νωρίς να τους μάθουμε την έννοια της συγκατάθεσης.

4 ακόμη πράγματα που δεν πρέπει να ανεβάζετε στα social media

1. Τα γενέθλιά σας ή τα γενέθλια του παιδιού σας

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά τα γενέθλια για να μαντέψουν κωδικούς πρόσβασης, να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασφαλείας και να σας υποδυθούν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

2. Την τοποθεσία σας

Το να δηλώνετε την ακριβή τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας, καθώς κακόβουλα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσουν τις κινήσεις σας.

3 . Τα εισιτήριά σας

Μην ανεβάζετε φωτογραφίες ή λεπτομέρειες σχετικά με τα εισιτήρια για εκδηλώσεις ή τα ταξιδιωτικά σας σχέδια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά σας και την προσωπική σας ασφάλεια.

4. Την οικογενειακή σας κατάσταση

Αν και μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο να ενημερώνετε την προσωπική σας κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το να μοιράζεστε λεπτομέρειες για τις σχέσεις και τους χωρισμούς σας μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες προσεγγίσεις ή ερωτήσεις από φίλους, συναδέλφους στη δουλειά ή ακόμη και κακόβουλους αγνώστους.

Πώς θα δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

  • Βάλτε μία πολύ απλή φράση στο μυαλό σας, κάτι που συμβαίνει καθημερινά και το γνωρίζετε μόνο εμείς. Όπως, για παράδειγμα, ότι ξυπνάτε κάθε μέρα στις 08:00 το πρωί. Μεταφράστε τη φράση στα Αγγλικά διότι τα passwords θέλουν λατινικούς χαρακτήρες, δηλαδή, «I wake up every morning at 08:00». Παίρνοντας τα αρχικά των λέξεων της παραπάνω φράσης και τους αριθμούς, προκύπτει το εξής: «iwuema0800».
  • Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια μεγαλύτερη φράση με περισσότερα γράμματα (τουλάχιστον 20), μικρά και κεφαλαία, αριθμούς και ειδικά σύμβολα.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πληροφορίες όπως γενέθλια, ονόματα ή κοινές λέξεις.
  • Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερους από έναν ιστότοπους.
  • Όπου αυτό είναι εφικτό, αντί για passwords, χρησιμοποιείστε pass keys, π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα, σάρωση προσώπου, έλεγχο ταυτότητας μέσω SMS ή email.