Βγείτε έξω για να απολαύσετε με την οικογένεια σας τη φύση και τη βιταμίνη D του ηλίου, κάνοντας δραστηριότητες που ενισχύουν την υγεία και τη διάθεσή σας:

Κηπουρική για καλύτερη υγεία

Εκτός από την όμορφη διακόσμηση και τα υπέροχα αρώματα, η κηπουρική συμβάλλει και στην μείωση του στρες, καθώς η έκθεση στο φυσικό φως του ανοιξιάτικου ήλιου είναι αρκετή για να σας φτιάξει την διάθεση.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Βοηθήστε το να ανθίσει με αυτές τις ανοιξιάτικες δραστηριότητες

Όταν ταυτόχρονα, έρχεστε σε επαφή με την φύση έστω και σε υπαίθριους χώρους, ενδεχομένως να νιώσετε απελευθερωμένοι από τα άγχη της καθημερινότητας. Αυτή η «απόσταση» – έστω και νοητή – μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να δείτε μια κατάσταση πιο θετικά.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, υποστηρίζει ότι η κηπουρική μπορεί να προσφέρει μια λύση βασισμένη στη φύση, προσβάσιμη σε ποικίλο πληθυσμό για τη βελτίωση της ευημερίας και σημαντικών συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου για μη μεταδοτικές και χρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι άρχισαν να ασχολούνται με την κηπουρική έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, δύο γνωστές μέθοδοι που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Τι κερδίζουν τα παιδιά από την κηπουρική;

Καλλιεργούμε και τρώμε: Επιλέγοντας να καλλιεργήσουμε λαχανικά αυτομάτως δίνουμε στα παιδιά ένα επιπλέον κίνητρο στη κατανάλωσή τους.

Πως παράγεται το τελικό προϊόν: Στην εποχή μας τα παιδιά έχουν την εικόνα μόνο του τελικού προϊόντος και όχι των σταδίων που ακολουθούν για να φτάσουμε ως εκεί. Η κηπουρική, λοιπόν, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουν τα στάδια παραγωγής.

Υπομονή: Από σπόρος βλαστός, από βλαστός ανθός και από ανθός καρπός. Πολλά τα στάδια που χρειάζεται να περιμένουν έως ότου φτάσουν στο σημείο της συγκομιδής.

Φροντίζουμε για να έχουμε: Τα παιδιά, βιωματικά, αντιλαμβάνονται, μέσω αυτής της δράσης, ότι τα φυτά, όπως οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, πρέπει να τα περιποιούμαστε για να μπορέσουν να μεγαλώσουν.

Δέσιμο: Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ευχάριστο και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.

Παρατήρηση της φύσης: Με εργαλείο την βιωματική μάθηση, αλλά και μέσω παρατήρησης της φύσης, τα παιδιά μας μαθαίνουν τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.

Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος: Η κηπουρική είναι μία δραστηριότητα η οποία, όταν γίνεται από όλη την οικογένεια, βοηθάει στην ομαδικότητα μιας και χρειάζεται να δοθούν αρμοδιότητες, ευθύνες και ρόλοι όταν οργανώνουμε την δράση.

Πικνίκ για χαλάρωση και ευεξία

Την άνοιξη η φύση μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία νόστιμων και υγιεινών επιλογών όπως βερίκοκα, κεράσια, μούρα, αβοκάντο, καρότα, σπαράγγια, σέλινο, καθώς και μυρωδικά βότανα.

Γεμίστε, λοιπόν, το ψάθινο καλάθι σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και στρώστε ένα καρό τραπεζομάντιλο στην αυλή σας ή ένα πράσινο πάρκο.

Καλέστε και την γιαγιά με τον παππού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Science & Medicine.η πρόσβαση σε δημόσια πάρκα συσχετίστηκε με υγιή γήρανση και μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το προστατευτικό όφελος από την πρόσβαση στο υπαίθριο πάρκο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό μεταξύ των γυναικών, εκείνων με γενετικούς παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένιση.

Άλλη Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν χρόνο σε δασικά περιβάλλοντα είχαν σημαντικά χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση από αυτούς που δεν το έκαναν.

Ποδηλασία για βελτιωμένη φυσική κατάσταση

Η ποδηλασία είναι ένας πρακτικός τρόπος να γυμναστείτε, αλλά και να μετακινηθείτε, ειδικά τώρα που το επιτρέπει ο καιρός.

Κάνοντας ποδήλατο γυμνάζετε τα πόδια σας και παράλληλα, ξεχνάτε ό,τι σας απασχολεί.

Καθώς συγκεντρώνεστε στη στιγμή, ο οργανισμός σας εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

Μια ανασκόπηση 11 μελετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν πιο αναζωογονημένοι και πρόθυμοι να ασκηθούν ξανά μετά από γυμναστική σε εξωτερικό χώρο.