Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών Pew, η Νο 1 επιθυμία των γονέων (την οποία το 94% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει εξαιρετικά ή πολύ σημαντική) είναι τα παιδιά τους να γίνουν έντιμοι ενήλικες με ήθος. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη ανησυχία τους (76%) είναι ότι τα παιδιά τους μπορεί να παλεύουν με κατάθλιψη ή άγχος.

Εν ολίγοις, όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους – πάνω απ’ όλα – να είναι καλοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Έχουν τα μοναχοπαίδια μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας;

Αλλά πώς το πετυχαίνουμε; (Το ερώτημα αυτό είναι τουλάχιστον τόσο αρχαίο όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός!)

Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα την ευτυχία των παιδιών σας, μπορείτε να διαχειριστείτε την δική σας, κάνοντας πράγματα που σας γεμίζουν καθημερινά. Τα παιδιά μας απορροφούν σχεδόν τα πάντα από εμάς και για αυτό η διάθεσή μας έχει καθοριστική σημασία και για την δική τους ευτυχία.

Σαφώς δύσκολες μέρες έχουμε όλοι, όταν όμως σας δει να παραμένετε θετικοί και να προσπαθείτε για τους στόχους σας παρά τις δυσκολίες, του δίνετε το μεγαλύτερο εφόδιο για την δική του συναισθηματική ευημερία.

Αφήστε το παιδί να βρει το δρόμο του

Σίγουρα ο ρόλος σας στην ζωή του είναι σπουδαίος, η επιρροή σας μεγάλη αλλά όχι και η μοναδική. Και άλλοι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την προσωπικότητα του παιδιού σας, όπως ένας αγαπημένος θείος, ένας τρυφερός παππούς ή μια στοργική γιαγιά, ακόμα και μια δασκάλα.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η επιρροή των συνομηλίκων του, των φίλων του και συμμαθητών γίνεται τόσο έντονη που νιώθετε ότι ο ρόλος σας απαξιώνεται από το παιδί και ότι «χάνετε έδαφος» στην επιρροή σας πάνω του. Αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει κάποια σύγχυση και ταραχή.

Εσείς ως γονείς μπορείτε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα ζεστό, γεμάτο αγάπη σπιτικό και μια σωστή μόρφωση. Τα παιδιά μαθαίνουν επειδή η φύση τα έχει προικίσει με την ικανότητα να εξερευνούν το καινούργιο περιβάλλον και να εξασκούν αυτό που χρειάζονται την δεδομένη στιγμή για να εξελίξουν τις πνευματικές και σωματικές τους δεξιότητες.

Σε αυτή την διαδικασία και πορεία εξερεύνησης και ανακάλυψης, το παιδί σας χρειάζεται εσάς τους γονείς ως «καθοδηγητές» του και όχι ως αυστηρούς, αγχωμένους εξεταστές. Το να είστε ήρεμοι, σημαίνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού σας, κάτι που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη στην φάση αυτή. Ο γονιός είναι το άτομο που θα κρατάει τα χέρια του παιδιού του ώστε αυτό να νιώσει ασφάλεια και στη συνέχεια θα του δώσει φτερά για να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή.

Το να παραμείνετε όμως ήρεμοι σημαίνει ότι έχετε αίσθηση της αξίας σας για το παιδί, γιατί όπως και να έχει είσαστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα γι’ αυτό. Έχετε να «καλωσορίσετε» το μεγάλωμά του το οποίο θα εμπεριέχει και άλλα άτομα, να στέκεστε πλάι του και να καμαρώνετε την εξέλιξή του.