Πριν μπω κατευθείαν στο θέμα, που ορίζει εξάλλου και ο με νησιώτικη έμπνευση τίτλος, θέλω να σου περιγράψω λίγο τον τύπο της δικής μας οικογένειας. Δεν είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες, είναι πολυσυλλεκτική σε χαρακτήρες αν και μόλις 3μελής, έχει όρεξη για ταξίδια, αλλά καθόλου χρόνο για να τα οργανώσει. Είμαστε όλοι της τελευταίας στιγμής. Η μαμά (εμού του ιδίου) είναι αγχωτική, προσπαθεί να ακολουθεί ένα υποτυπώδες πρόγραμμα αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο μπαμπάς είναι το ακριβώς αντίθετο. Δεν αγχώνεται, δεν τον νοιάζει το πρόγραμμα και πιστεύει ότι όλα γίνονται με κάποιο τρόπο και ο Χάρης είναι ένα παιδί γεμάτο περιέργεια που λατρεύει τη θάλασσα.

Αυτή η διαφορά μας (των γονιών) ενώ μας συμπληρώνει, μας κάνει αναβλητικούς και μέχρι σήμερα θα μας βρεις οριακά σε άρνηση να κανονίσουμε ταξίδι με πλοίο, μιας και δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε και τον Χάρη. Άρα αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε με πλοίο και να επισκεπτόμαστε τα νησιά που τόσο αγαπάμε και οι δύο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, την χρυσή τομή. Ο προγραμματισμός που ποτέ δεν είχαμε, αφού χάναμε πλοία, μπερδεύαμε δρομολόγια, κατεβαίναμε σε άλλη στάση από την αρχικά αποφασισμένη, τώρα είναι βασική προϋπόθεση.

Οικογενειακές διακοπές σε νησί κι όχι σε χωριό – η επίσημη πρώτη προσπάθεια

Μιας και χωριό δεν έχουμε, το Πάσχα ή μένουμε σπίτι ή βρίσκουμε φιλόξενα χωριά με φίλους για απόδραση. Φέτος όμως, ίσως είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νησί με παιδί. Εγώ το βλέπω σαν τα προεόρτια των καλοκαιρινών διακοπών μας. Η αλήθεια είναι ότι ως ζευγάρι την ΠΠ εποχή (προ παιδιού δηλαδή) είχαμε ξεκάθαρη προτίμηση στις διακοπές σε νησί και μάλιστα το σημερινό trend γνωστό ως island hopping, το κάναμε παρά τα εμπόδια. (νησιά απομακρυσμένα, χωρίς σύνδεση με Πειραιά, χωρίς καθημερινά δρομολόγια κλπ.).

Ας πάμε τώρα στην ΜΠ εποχή (μετά παιδιού δηλαδή), όπου τα νησιά έγιναν όνειρο μακρινό. Πολλές φορές κοιτάξαμε κοντινούς προορισμούς, αλλά πάντα η διαδικασία για το ταξίδι μας απέτρεπε. Φέτος, όμως που το Πάσχα έρχεται πιο αργά και αγγίζει ελαφρώς το καλοκαίρι στην ανατολή του, είπαμε να το τολμήσουμε και να δοκιμάσουμε να πάμε οι τρεις, οικογενειακώς σε νησί για το Πάσχα.

Θα μου πεις και τι αλλάζει τώρα; Είναι πιο εύκολη η διαδικασία της προετοιμασίας; Ή μήπως η εποχή; Θα σου πω αμέσως τα βασικά σημεία που κάνουν αυτή τη χρονιά ιδανική για μία δοκιμή.

Η ηλικία του παιδιού

Ο Χάρης είναι 5. Έχει περισσότερη υπομονή, είναι συνεργάσιμος, μπορεί εύκολα να μπει στο ρόλο του ταξιδιώτη και ανακαλύπτει μόνος του το πλοίο και όλη τη διαδικασία του ταξιδιού. Αυτό και μόνο σου δίνει μία ηρεμία -προσοχή! όχι ξεκούραση, ηρεμία- ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά στο ταξίδι.

Η εποχή

Το Πάσχα φέτος είναι τον Μάιο, επομένως ο καιρός έχει ζεστάνει για τα καλά. Επιπλέον, οι διαθέσιμες μέρες είναι λιγότερες από αυτές του καλοκαιριού, επομένως ιδανικές για να κάνεις τη δοκιμή. Φυσικά, τα ελληνικά νησιά το Πάσχα είναι εξαιρετικά και σου προσφέρουν ένα είδος τουρισμού διαφορετικό από αυτόν του καλοκαιριού, γεγονός που εμάς μας αρέσει πολύ.

Θεωρούμε ότι ο Χάρης είναι σε ηλικία που μπορεί να μάθει, να εξερευνήσει, να αναρωτηθεί και να περάσει όμορφα, χωρίς απαραίτητα να κάνει ατελείωτες ώρες βουτιές στη θάλασσα ή να κυλιέται στην αμμουδιά.

Ο τρόπος

Ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας των διακοπών το Πάσχα αυτή τη φορά είναι ένα app το οποίο είχα κατά νου από καιρό, αλλά πέρσι το καλοκαίρι το εξερεύνησα λίγο περισσότερο. Έψαχνα ταξίδια, όχι τετριμμένους προορισμούς, κάτι λίγο διαφορετικό, κάτι οικογενειακό που να μην είναι όμως πάρκο αναψυχής, κάτι όμορφο και για εμάς τους γονείς αλλά και για τον Χάρη.

Στην ατελείωτη αναζήτηση του διαδικτύου έπεσα πάνω σε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα και μέσα από clicks, βρέθηκα στο Ferryhopper. Την είχα στο νου μου ως μία πλατφόρμα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Κατέβασα το app, λοιπόν το καλοκαίρι, καθώς κοιτούσαμε ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς και κάπως έτσι ανακάλυψα τις επιπλέον δυνατότητες που σου προσφέρει.

Προσφέρει δυνατότητες που ιδίως σε μία οικογένεια είναι κάτι παραπάνω από βοηθητικές. Πρωτίστως, θα αναφερθώ στον super χάρτη που υπάρχει στην ιστοσελίδα. Πρόκειται για ένα χάρτη δρομολογίων που σου δείχνει όλες τις διαθέσιμες συνδέσεις μεταξύ των νησιών. Έτσι, μπορείς εύκολα να οργανώσεις τις διακοπές σου και μάλιστα αφού έχεις το overview σίγουρα θα σου βγει και μία εκδρομή παραπάνω.

Από την άλλη, η live παρακολούθηση των πλοίων που είναι διαθέσιμη στο app είναι σωτήρια. Ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά που η οποιαδήποτε αναμονή ή μικροαλλαγή μπορεί να επιφέρει γκρίνια. Με αυτή την παροχή του Ferryhopper μπορείς να έχεις άμεσα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την ώρα άφιξης του πλοίου, τυχών καθυστερήσεις κλπ. Έτσι, είναι εύκολο να οργανωθεί η οικογένεια σχετικά με την άφιξή της στο λιμάνι, να ενημερώσει το ξενοδοχείο για τη σωστή ώρα άφιξης στο νησί, πράγματα τα οποία καλυτερεύουν την όλη εμπειρία των διακοπών.

Από τώρα σκέφτομαι την ερώτηση του Χάρη «Μαμά, πότε θα φτάσουμε». Θα του δείξω το app του Ferryhopper που θα ενημερώνει για την ώρα άφιξης, ενώ θα έχουμε και ένα ακόμα παιχνίδι στη διάθεσή μας για τον κρατήσει απασχολημένο μέχρι να φτάσουμε.

My Holy-helper

Το καλοκαίρι λοιπόν, δημιούργησα προφίλ στο app Ferryhopper και τώρα που σκεφτόμαστε τις πασχαλινές διακοπές, αμέσως μου ήρθε στο μυαλό. Ποιος ψάχνει δρομολόγια, εισιτήρια και προορισμούς; Εγώ είναι η απάντηση ή καλύτερα το προφίλ μου στο Ferryhopper.

Έχω ορίσει ως σημείο αναχώρησης τον Πειραιά που μας βολεύει καλύτερα, έχω βάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να κλείσεις ακτοπλοϊκά και ψάχνω προορισμούς. Σκεφτόμαστε τη Σύρο αλλά μας αρέσουν και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι Σπέτσες θεωρώ ότι θα έχουν τη δική τους αίγλη το Πάσχα.

Αναποφάσιστοι; Μπορεί! Ωστόσο, αυτό είναι και το θετικό του να χρησιμοποιείς ένα app σαν «holy-helper» ακόμα και στα ταξίδια με πλοίο. Μπορείς να είσαι αναποφάσιστος, αφού σε ελάχιστο χρόνο έχεις τα διαδικαστικά κανονισμένα. Κι αν το χρησιμοποιείς συχνά, ο χρόνος που απαιτείται για να έχεις εισιτήρια και πρόγραμμα ταξιδιού στα χέρια σου μειώνεται στο ελάχιστο.

Επιπλέον, μπορείς να είσαι εντός του busget που έχεις ορίσει. Κάνεις εύκολα συγκρίσεις, βρίσκεις εναλλακτικές και έχεις διαθέσιμες προτάσεις που θα σε κρατήσουν εντός του προβλεπόμενου budget. Σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς το θέμα με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τελευταία.

Οικογενειακές διακοπές σε νησί; Θα πω ναι για φέτος με αφορμή την περίοδο του Πάσχα. Προς το παρόν, αμφιταλαντευόμαστε με τους προορισμούς. Όταν καταλήξουμε, ίσως εξετάσουμε και το ενδεχόμενο μιας μονοήμερης με αφετηρία το νησί. Αλλά και πάλι δεν αγχώνομαι. Έχουμε χρόνο να αποφασίσουμε και το Ferryhopper για να το κλείσουμε.

Ουσιαστικά το Ferryhopper αλλάζει όλη την εμπειρία του ταξιδιού με πλοίο και έχω την εντύπωση ότι θα αλλάξει και το δικός μας mindset σχετικά με τις οικογενειακές διακοπές σε νησί; Λες να δοκιμάσουμε και famisland hopping;

The highlight: Με την χρήση του app Ferryhopper, γλιτώνεις το ψάξιμο και συγκρίνεις εύκολα τιμές από όλες τις εταιρίες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις και σωστό οικονομικό προγραμματισμό. Check τα οφέλη του early booking στο Ferryhopper και νομίζω θα είστε έτοιμοι για οικογενειακές διακοπές σε νησί.