Πώς βοηθά την υγεία μας το άγγιγμα; Η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα μωρά και είναι καθοριστική καθώς μας επιτρέπει να βιώνουμε το περιβάλλον γύρω μας και να επικοινωνούμε.

To άγγιγμα και η επαφή μέσω της αγκαλιάς της μητέρας, το χάδι και η παρηγοριά στο κλάμα είναι πολύ σημαντικά για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Το άγγιγμα είναι απαραίτητο για να καταλάβουν τα βρέφη ότι ο κόσμος δεν είναι επικίνδυνος και για να καλλιεργηθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Είναι ένα απαραίτητο μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και ερεθισμάτων.

Διαβάστε επίσης: 10 αποδεδειγμένοι τρόποι που βοηθούν το μωρό σας να νιώσει την αγάπη σας

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, τα νήπια παρουσιάζουν μοναδικές σωματικές και συμπεριφορικές ανταποκρίσεις στο ευχάριστο άγγιγμα, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ παιδιών και γονέων καθώς και στην προώθηση μιας πρώιμης κοινωνικής και σωματικής ανάπτυξης.

Ακόμη και όταν πια μεγαλώσουμε, συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη το άγγιγμα για να ανακουφιστούμε ή να πάρουμε δύναμη.

Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ολλανδία επανεξέτασαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες για το άγγιγμα και την υγεία και είδαν ότι ήταν εξίσου ευεργετικό για τους ενήλικες όσο και για νεογέννητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, ο τύπος της αφής και η διάρκειά της δεν είχαν διαφορετικά αποτελέσματα, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες.

Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.

Το μητρικό άγγιγμα μπορεί να σώσει τη ζωή ενός μωρού

Το μητρικό χάδι και άγγιγμα δεν αποτελεί μόνο την πιο ισχυρή έκφραση της αγάπης μας προς το μωρό μας αλλά και το πιο δυνατό όπλο» που μπορεί να σώσει ένα μωρό από το θάνατο. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics δείχνει ότι η λεγόμενη μέθοδος «καγκουρό» είναι μια απλή αλλά σημαντική στρατηγική που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.

Η έρευνα έδειξε ότι το μητρικό άγγιγμα μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία, αυξάνει την ανάπτυξη των βρεφών, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εκτός όμως όλων αυτών, σύμφωνα με τη μελέτη, η συνεχής δερματική επαφή μεταξύ μητέρας και μωρού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως για τα πρόωρα και λιποβαρή μωρά.

Χέρι-χέρι μεγαλώνουμε πιο χαρούμενοι και υγιείς

Το κράτημα των χεριών συμβαίνει στον άνθρωπο ενστικτωδώς από την βρεφική ακόμα ηλικία. Τα μωρά για παράδειγμα, σφίγγουν με τα χεράκια τους τους γονείς τους όταν τα αγγίζουν στις παλάμες.

Μια τέτοια σύνδεση πυροδοτεί αξιοσημείωτες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Από τα χέρια μας περνούν ευαίσθητες νευρικές ίνες που συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της πέψης , της διάθεσης και της αναπνοής.

Η πίεση στις παλάμες ενεργοποιεί αυτές τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις στο δέρμα οι οποίες στέλνουν θετικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό με τη σειρά του στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου με μια επίσης μεγάλη ποικιλία σημαντικών λειτουργιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση και επομένως μετριάζεται η αντίδραση του σώματος στο στρες.