Όσο κι αν η ρουτίνα μας βοηθά να γνωρίζουμε τα πατήματά μας και να νιώθουμε ασφαλείς, η καθημερινότητα δεν παύει να φθείρει και μάλιστα αθόρυβα, γονείς και παιδιά. Λίγες μέρες λοιπόν μακριά από έννοιες και υποχρεώσεις ακούγεται ένα ελκυστικό ενδεχόμενο και φαίνεται να έχει πολλά οφέλη για τη σχέση.
Σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών δεδομένων, όταν τα ζευγάρια συμμετέχουν από κοινού σε δημιουργικές δραστηριότητες, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους και έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία. Ένα ταξίδι επομένως μπορεί να αναζωογονήσει το δεσμό και να αναζωπυρώσει το πάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια του δεσμού.
Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να πάμε μπροστά σε προσωπικό επίπεδο εξοπλίζοντάς μας με νέες δεξιότητες, ιδέες και προοπτικές.
Διαβάστε επίσης: «Mommy wine»: To trend που απειλεί τη γυναικεία καρδιά
Τα οφέλη για το σώμα
Στις διακοπές:
Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται
Όταν χαλαρώνουμε, το παρασυμπαθητικό σύστημα απελευθερώνει την ορμόνη ακετυλοχολίνη, η οποία συνδέεται με πολυάριθμες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση των καρδιακών συσπάσεων και η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού.
Η αρτηριακή πίεση «πέφτει»
Οι ορμόνες του στρες μπορούν να επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί όταν είμαστε χαλαροί.
Το ανοσοποιητικό λειτουργεί καλύτερα
Η βαθιά χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει από το άγχος της καθημερινότητας που το αποδυναμώνει.
Η πέψη βελτιώνεται
Το άγχος μπορεί να «κρύβεται» πίσω από πολλά πεπτικά προβλήματα αλλά και εντερικές παθήσεις. Η χαλάρωση από την άλλη βοηθά στην καταπολέμηση αυτών και μειώνει τη φλεγμονή που μπορεί να βλάψει το έντερο.
Η αναπνοή ηρεμεί…
«Πάρε μια βαθιά ανάσα»… Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε να πούμε σε κάποιον όταν βρίσκεται σε πανικό και όχι αδίκως. Η χαλάρωση στις διακοπές επιβραδύνει φυσικά τον ρυθμό της αναπνοής, εντείνοντας το αίσθημα ευεξίας.
Τα οφέλη για το μυαλό
Ο εγκέφαλός μας είναι μια μηχανή με συνεχή παραγωγικότητα που χρειάζεται ξεκούραση για να αποφύγει την εξουθένωση.
Όταν πάμε διακοπές, ο εγκέφαλος αναζωογονείται, ανακτώντας τη συγκέντρωση και τη διαύγειά του. Επιπλέον, μιας και διψάει πάντα για νέες εμπειρίες, αναζωπυρώνεται από τη σπίθα της καινοτομίας και ανοίγει τα δημιουργικά του φτερά, τροφοδοτώντας τη φαντασία μας και βοηθώντας μας να σκεφτούμε πέρα από τα όρια του συνηθισμένου.
Διακοπές- Το «κλειδί» για μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και με το ταίρι μας
Όπως είναι σημαντικό να εξελίσσονται οι άνθρωποι, έτσι και οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά και ανανέωση. Διαφορετικά, δύσκολα αντέχουν στο χρόνο.
Η επιστήμη λέει ναι στα ταξίδια που εστιάζουν στην καινοτομία και τον ενθουσιασμό. Και αυτά τα ταξίδια δεν χρειάζεται να είναι πολλά. Δεν είναι η συχνότητα των διακοπών, αλλά η ποιότητα που μετρά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Τι λέτε λοιπόν; Μήπως το Πάσχα που πλησιάζει είναι μια καλή ευκαιρία να οργανώσετε μια εξόρμηση;