Μη νιώθετε ενοχές που αναθέτετε στο παιδί δουλειές του σπιτιού… Το συστήνουν και οι επιστήμονες. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics έδειξε ότι τα παιδιά που αρχίζουν να βοηθούν με μικρές εργασίες από την ηλικία των 4 ή 5 ετών έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στις υποχρεώσεις του σπιτιού γίνονται, επίσης, πιο ικανά στο να αναγνωρίζουν τις ανάγκες της οικογένειας και γενικά των ανθρώπων γύρω τους. Έτσι, γίνονται και πιο πρόθυμα να βοηθήσουν τους άλλους.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3 τρόποι για να ενισχύσετε τη συναισθηματική του νοημοσύνη

Φυσικά, εκτός από το να βοηθούν τους άλλους, μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητα και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

«Τα παιδιά που είχαν ενεργό ρόλο στη φροντίδα του νοικοκυριού ανέφεραν αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή μεγαλώνοντας, ενώ τα παιδιά που έκαναν σπάνια δουλειές του σπιτιού είχαν λιγότερη επιτυχία με τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ποιες δουλειές μπορεί να κάνει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία;

Να στρώσει το κρεβάτι του

Ξεκινώντας από την ηλικία των τεσσάρων ετών είναι ρεαλιστικό να αναθέσετε στο παιδί να στρώνει το κρεβάτι του κάθε πρωί. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το να τοποθετήσει τα μαξιλάρια και τα λούτρινα ζωάκια του στη σωστή θέση μέχρι να μάθει πώς να χειρίζεται τα κλινοσκεπάσματα.

Να ξεσκονίσει

Το να έχετε κάποιον που βρίσκεται σε διαφορετικό οπτικό επίπεδο να αναλαμβάνει μέρος του ξεσκονίσματος στο σπίτι μπορεί να έχει τα οφέλη του.

Παρόλο που το παιδί σας δεν θα ξεσκονίζει τους ανεμιστήρες οροφής σας ή πιθανώς οτιδήποτε άλλο βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από μερικά μέτρα από το έδαφος, μπορεί να καταλήξετε να έχετε τα πιο καθαρά πόδια τραπεζιών!

Να ποτίσει τα φυτά

Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγχει αν ένα φυτό χρειάζεται νερό και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για το πότισμα, διδάσκοντάς του όχι μόνο πώς να φροντίζει το φυτό αλλά και λίγα πράγματα για τα προγράμματα και τον χρόνο.

Να ταΐσει το κατοικίδιο

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα διασκεδαστική εργασία για το παιδί σας, λόγω της άμεσης προσοχής και του ενθουσιασμού που πιθανώς θα λάβει από το κατοικίδιό του.