Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα πολυπλόκαμο, περίπλοκο και αρκετά δύσκολο ταξίδι. Μεταξύ των πολλών ενεργειών που οφείλεις, ως γονιός, να υλοποιήσεις για να διασφαλίσεις την υγιή ανάπτυξη των παιδιών είναι και το ιδανικό κλίμα.

Από την επιλογή του ιδανικού κλιματιστικού έως την εύρεση του σωστού αφυγραντήρα, υπάρχουν ορισμένες συσκευές στις οποίες αξίζει να επενδύσεις για να διαμορφώσεις το καταλληλότερο κλίμα στο παιδικό δωμάτιο. Πάμε να τα εξερευνήσουμε όλα.

Κλιματιστικά: Ο εχθρός του καύσωνα – η εύκολη θέρμανση

Από την αντιμετώπιση ενός ανυπόφορου καλοκαιρινού καύσωνα μέχρι τη γρήγορη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ένα air-condition αποτελεί την ιδανικότερη λύση για το παιδικό δωμάτιο. Η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στο «βασίλειο» των παιδιών σου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα μ’ ένα ποιοτικό και σύγχρονο κλιματιστικό.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με προηγμένα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες. Εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύσεις καθώς μιλάμε για μια από τις σπουδαιότερες επενδύσεις που θα κάνεις. Θα βρεις από τεχνολογίες αυτόματης ρύθμισης της θερμοκρασίας, λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης θορύβου έως την έξυπνη διασύνδεση και τα άκρως ποιοτικά φίλτρα. Μέσω αυτών των καινοτόμων τεχνολογιών θα εξασφαλίσεις ένα ιδανικό κλίμα στο παιδικό δωμάτιο για όλο τον χρόνο.

Καλός ο δροσερός ή ο ζεστός αέρας αλλά όταν μιλάμε για ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει οπωσδήποτε να είναι και πεντακάθαρος. Πώς; Με τα κατάλληλα φίλτρα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι πλέον υπάρχουν air condition εξοπλισμένα με φίλτρα UV. Τα εν λόγω φίλτρα σταματούν σε ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 85% τα διάφορα μικρόβια και βακτήρια από το να εισέλθουν στο παιδικό δωμάτιο.

Ακόμη, υπάρχουν και τα λεγόμενα Cold Catalyst φίλτρα τα οποία είναι ιδανικά για την απορρόφηση οσμών και βλαβερών ρύπων. Επιπλέον, αξίζει να εξετάσεις και την επιλογών των βιολογικών φίλτρων HEPA, τα οποία παγιδεύουν τα αιωρούμενα σωματίδια και τα αλλεργιογόνα.

Τέλος, αφήσαμε τα δύο βασικότερα κριτήρια στην επιλογή κλιματιστικού για το παιδικό δωμάτιο. Τα BTU και την ενεργειακή κλάση. Όσον αφορά τα BTU, όσο πιο μεγάλο είναι ένα δωμάτιο τόσα περισσότερα BTU θα πρέπει να φέρει το μοντέλο. Αναφορικά με την ενεργειακή κλάση, επίλεξε ένα κλιματιστικό που να είναι κοντά στο Α+++. Θυμήσου πώς υψηλότερη ενεργειακή κλάση σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Και τι σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση; Λιγότερο ενεργειακό κόστος λειτουργίας άρα… και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Καθαριστές αέρα: Ο βοηθός για ποιοτικότερο αέρα

Δεδομένου της ολοένα και αυξανόμενης ρύπανσης του αέρα στις μεγαλουπόλεις και των αλλεργιογόνων στα σύγχρονα περιβάλλοντα, η εξασφάλιση ενός ποιοτικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και δη στο παιδικό δωμάτιο ταλανίζει τους γονείς. Η τεχνολογία, όπως σχεδόν κάθε φορά, έχει τη λύση. Αυτή ακούει στο όνομα «καθαριστές αέρα».

Οι έξυπνες αυτές συσκευές φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επιβλαβή σωματίδια, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά σας αναπνέουν καθαρό και φρέσκο αέρα απαλλαγμένο από ρύπους και αλλεργιογόνα. Οι καθαριστές αέρα είναι εξοπλισμένοι μεταξύ άλλων και με τα φίλτρα HEPA, που σου αναφέραμε πριν. Αυτά τα φίλτρα είναι ικανά να παγιδεύουν ακόμη και τα πιο μικρά σωματίδια του αέρα.

Πέρα από τη χρήση των πιο καλών φίλτρων, οι σύγχρονοι καθαριστές αέρα είναι εξοπλισμένοι και με πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως ιονιστές και αποστείρωση με φως UV-C. Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό είναι να επιλέξεις έναν καθαριστή αέρα με αθόρυβη λειτουργία. Ποιος θέλει σ’ ένα παιδικό δωμάτιο μια συνεχή βαβούρα;

Αφυγραντήρες: Ο σύμμαχος για μια καθαρή ατμόσφαιρα

Όπως πιθανόν να γνωρίζεις, τόσο ο ξηρός αέρας όσο και η πολλή υγρασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές συνθήκες για τα παιδιά. Πολλές φορές μάλιστα, κρύβονται πίσω από τη δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων όπως αλλεργίες και άσθμα. Εδώ έρχονται οι αφυγραντήρες για να παρέχουν τη λύση που ψάχνεις στο παιδικό δωμάτιο.

Το πιο βασικό που οφείλεις να γνωρίζεις είναι πως γενικά σ’ ένα σπίτι η ιδανική μέση τιμή του επιπέδου της υγρασίας κυμαίνεται σε ποσοστό από 50% έως 60%. Αν η τιμή αυτή αυξηθεί τότε είναι απαραίτητο για να διατηρήσεις έναν ποιοτικό αέρα και μια υγιή ατμόσφαιρα στο παιδικό δωμάτιο η χρήση ενός αφυγραντήρα.

Έχε στο νου σου ότι καθημερινές εργασίες που κάνεις στο σπίτι, όπως π.χ. το μαγείρεμα, το ντους ή το στέγνωμα ρούχων εντός των χώρων του σπιτιού σου, αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό υγρασίας. Ένα ποιοτικός και σύγχρονος αφυγραντήρας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κρυολογημάτων στα παιδιά ενώ θα συνδράμει και στον περιορισμό των συμπτωμάτων τους όπως ο βήχας, τα ερεθισμένα μάτια ο πονόλαιμος κ.α.

Μην ξεχνάς ότι ένας αφυγραντήρας λειτουργεί ευεργετικά για την ατμόσφαιρα του δωματίου τόσο κατά το καλοκαίρι όσο και κατά τον χειμώνα.

Επίλεξε αφυγραντήρα ανάλογα με τα τετραγωνικά του παιδικού δωματίου και τη μέση υγρασία του σπιτιού σου. Για ένα δωμάτιο π.χ. από 30m² έως 40m² η προτεινόμενη απόδοση αφυγραντήρα είναι τα 10-12lt/24h.