Λένε ότι η γονεϊκότητα είναι η πιο σημαντική και η πιο… δύσκολη «δουλειά». Όλοι γονείς καθ’ όλη την διάρκεια της «θητείας» τους στον καινούργιο τους ρόλο θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε προκλήσεις.

Υπάρχουν μέρες, που οι ευθύνες των ανθρώπων που έχουν πρόσφατα γίνει γονείς μπορεί να μοιάζουν «βουνό». Ίσως νιώσετε ότι χάνετε την υπομονή σας, ότι ο χρόνος πιέζει ή ότι σας πνίγουν οι υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης: 4 κρυφά εμπόδια στην ευτυχία ενός γονέα

Φυσικά, κάποιες μέρες θα είναι πιο δύσκολες από άλλες, όμως είναι σημαντικό να θυμάστε πάντα ότι κάθε φορά που νομίζετε ότι φτάνετε τα όριά σας, ένα νέο «μπορώ» θα ξεπηδά για να σας δώσει την ώθηση να τα ξεπεράσετε. 

Μην νιώθετε τύψεις – δεν είστε μόνοι

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology έδειξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τύψεων και της γονικής εξουθένωσης, της κατάθλιψης και της ικανοποίησης με τη ζωή κάποιου.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew, τα 2/3 των ερωτώμενων δήλωσαν πως το να είναι γονείς είναι πιο δύσκολο εγχείρημα σε σχέση με αυτό που είχαν φανταστεί, με το 1/3 των μητέρων συγκεκριμένα, να απαντά πως ήταν μάλιστα πολύ πιο δύσκολο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ανησυχίες των σημερινών γονέων έχουν να κάνουν με την ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών αλλά και την ευτυχία τους, με τα ¾ των γονιών της έρευνας να ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους εμφανίσουν άγχος ή υποστούν bullying.

Τα καλά νέα

Το να βάζουμε το παιδί μας πάνω από όλα μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ . Τα ευρήματά τους έρχονται σε αντίθεση με την άποψη όσων θεωρούν ότι οι γονείς που εμπλέκονται πολύ στις ζωές των παιδιών τους θυσιάζουν την καλοπέρασή. Από ό,τι φαίνεται όσοι συμβάλουν ενεργά στο να είναι τα παιδιά τους όσο πιο ικανοποιημένα γίνεται, ευχαριστιούνται τη ζωή και τον γονεϊκό τους ρόλο περισσότερο.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, οι γονείς αισθάνονται καλύτερα από τους άτεκνους, καθώς κάθε μέρα και αντλούν περισσότερη ευχαρίστηση από την ανατροφή των παιδιών από ό, τι από άλλες δραστηριότητες.

Bonus για τους μπαμπάδες – οι πατέρες, συγκεκριμένα, αντλούν υψηλά επίπεδα θετικών συναισθημάτων και ευτυχίας από την ανατροφή των παιδιών τους.