Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μεγαλώσουμε παιδιά. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε συνεχώς: Τι είδους ενήλικες θέλουμε να γίνουν; Αλλά αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να αφήνουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν και να αποφασίζουν μόνα τους και στη συνέχεια να δεσμεύονται σε σχέση με τις αποφάσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Το να μιλήσετε στο έφηβο παιδί σας είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pediatrics οι «γονείς-ελικόπτερα» που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ικανότητες των παιδιών τους στο μέγιστο βαθμό και ασκούν υπερβολική πίεση και έλεγχο στα παιδιά, βλάπτουν άθελά τους την ψυχική τους υγεία.

Τι είναι οι γονείς-ελικόπτερα

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1969 στο βιβλίο του Dr Haim Ginott «Parents & Teenagers», από εφήβους που περιέγραφαν έτσι τους γονείς τους, που γύριζαν γύρω τους όπως τα ελικόπτερα που πετάνε πάνω από μια περιοχή, όταν αναζητούν, ελέγχουν, προσέχουν κάτι.

Ο όρος σιγά σιγά έγινε τόσο συχνά χρησιμοποιούμενος που συμπεριλήφθηκε στο λεξικό το 2011. Οι γονείς – ελικόπτερα βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά τους, έτοιμοι να δράσουν σε κάθε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης αλλά και σε κάθε αναποδιά που πιθανώς προκύψει.

Αυτοί οι γονείς έχουν υπερβολικές απαιτήσεις, υψηλές προσδοκίες και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να διδάξουν στο παιδί πώς θα γίνει άριστο και πετυχημένο γεμίζοντας το πρόγραμμά του με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αθλήματα, ωράρια και γνώσεις.

Τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική υγεία των παιδιών

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδι και εξερεύνηση. Αντίθετα, η υπερβολική πίεση από τους γονείς και οι απαιτήσεις έχουν συνδεθεί με αυξημένο στρες και μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα, τα παιδιά που ασχολούνται με τα αθλήματα και δέχονται πίεση από τους γονείς τους παρουσιάζουν με μεγαλύτερα ποσοστά κόπωσης και, συχνά, θέλουν να τα παρατήσουν.

Επίσης, από ό,τι φαίνεται, τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με τέτοιου τύπου γονείς νιώθουν μεγαλύτερη ανησυχία όταν φεύγουν από το σπίτι, ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρουν με τα χρήματα και τη δουλειά τους και επίσης έλλειψη αυτοπεποίθησης.