Υλικά

  • 100 τρυφερά αμπελόφυλλα
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση 500 γρ. ανάμεικτο κιμά χοντροκομμένο (μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο)
  • 500 γρ. ρύζι καρολίνα πλυμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τα φύλλα για 1-2 λεπτά, ανάλογα από το πόσο τρυφερά είναι. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός.

Βήμα 2ο

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμιση σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε. Αλατίζουμε καλά το μείγμα γιατί από αυτό παίρνει νοστιμιά όλο το φαγητό.

Βήμα 3ο

Απλώνουμε 1 αμπελόφυλλο στην παλάμη μας με τα νεύρα προς τα πάνω και βάζουμε στο κέντρο μία μικρή κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Βήμα 4ο

Στρώνουμε τη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλα με αμπελόφυλλα και κόκαλα ή παχάκια από το κρέας που κόπηκε ο κιμάς. Αραδιάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια στη σειρά, κοντά το ένα με το άλλο. Τα σκεπάζουμε με 3-4 αμπελόφυλλα.

Βήμα 5ο

Ακουμπάμε ένα πιάτο στην επιφάνεια για να μην ανοίξουν με το βρασμό. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι το χείλος του πιάτου. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στύβουμε τα λεμόνια. Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Στο τέλος πρέπει να έχουν πιει τα υγρά και να έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους.

Βήμα 6ο

Αφήνουμε τα γιαπράκια στη σβηστή εστία της κουζίνας για 15 λεπτά, να σταθούν και να τραβήξουν την υγρασία της κατσαρόλας. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντάς τα οπωσδήποτε με γιαούρτι.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
FOOD & PROPS STYLIST OLIVIA ARTEMIS
WEBB ASSISTANT PROPS STYLIST MARIA GIANNOURAKOU
ASSISTANT FOOD STYLIST ANASTASIA ZEPI