Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Ημέρα, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο

Πώς βοηθούν τα βιβλία την ανάπτυξη των παιδιών

Τα βιβλία λύνουν τη γλώσσα και διευρύνουν το νου

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες και να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Είναι επίσης διαδραστικά αφού απαιτούν από εκείνα σκέψη, διευρύνοντας έτσι το νου τους με νέες ιδέες και χαρίζοντάς τους έμπνευση.

Καλλιεργούν την κριτική σκέψη

Τα βιβλία αναπτύσσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης. Ένα βιβλίο απλά διαβάζεται. Δεν έχει ήχους ή μελωδίες που πυροδοτούν συναισθήματα και ενδεχομένως την αντίδραση του αναγνώστη. Ο αναγνώστης τελικά αποφασίζει τι πιστεύει για το περιεχόμενό του, χωρίς κανείς και τίποτα να του υποδεικνύει πώς πρέπει να νιώσει ή να σκεφτεί.

Τροφοδοτούν τη φαντασία

Τα βιβλία «θρέφουν» τη φαντασία των παιδιών, «σπάζοντας» σύνορα, τόπο και χρόνο. Με εικόνες, εισάγουν τα μικρά παιδιά στον κόσμο της τέχνης και της λογοτεχνίας. Διεγείρουν επίσης την αισθητηριακή επίγνωση των παιδιών, βοηθώντας τα να βλέπουν, να ακούν, να γεύονται, να αισθάνονται και να μυρίζουν σε ένα φανταστικό επίπεδο, εμπνέοντας όπως είπαμε τα παιδιά και κάνοντάς τα ακόμα πιο δημιουργικά.

Προετοιμάζουν τα παιδιά για την πραγματική ζωή

Τα βιβλία επιτρέπουν στα παιδιά να πάρουν μια μυρωδιά από τον κόσμο προτού τον γνωρίσουν. Τους δίνουν την ευκαιρία να βιώσουν κάτι στη φαντασία τους πριν τους συμβεί στην πραγματική ζωή. Έτσι, τα προετοιμάζουν για το επόμενο στάδιο, αυτό του κόσμου των «μεγάλων».

Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση

Τα βιβλία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Ενισχύουν έτσι την αυτοπεποίθησή μας, βοηθώντας μας να καταλάβουμε βαθύτερα εμάς.

Προάγουν την ενσυναίσθηση

Εκτός από την ανακάλυψη του εαυτού τους, τα παιδιά μέσω της ανάγνωσης μπορούν πιο εύκολα να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. Ένα βιβλίο μπορεί να τους προσφέρει διαφορετικές οπτικές και προοπτικές. Να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να βλέπουμε τον κόσμο. Τελικά, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους και να γίνουν πιο συμπονετικά.

Προσφέρουν ηθική καθοδήγηση

Τι είναι σωστό και τι λάθος; Τι καλό και τι κακό; Τα βιβλία μπορούν να μας προσφέρουν καθοδήγηση και να μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τις προτεραιότητες της ζωής μας και το δικό μας σύνολο αξιών.

Προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων

Τα βιβλία μας πληροφορούν για άλλους ανθρώπους, άλλες χώρες, άλλα έθιμα και πολιτισμούς. Διδάσκουν τα παιδιά για την ιστορία, τις τέχνες, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φύση, τα μαθηματικά, την τεχνολογία – τα πάντα στο σύμπαν μας και πέρα από αυτό. Επίσης, τα βοηθούν να κατανοήσουν την επίδραση που έχουν όλα αυτά σε εκείνα και τον κόσμο.

Είναι μια μορφή ψυχαγωγίας

Τα βιβλία μπορεί να μας κάνουν να γελάμε αλλά και να κλαίμε. Είναι οι υπέροχοι σύντροφοι που είναι πάντα δίπλα μας, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε ή ποιες μπορεί να είναι οι εμπειρίες μας.

Αποτελούν πηγή έμπνευσης

Η έμπνευση από ένα βιβλίο βοηθά μικρούς και μεγάλους να ονειρεύονται. Τα βιβλία είναι σίγουρα για τα παιδιά πολύτιμα εργαλεία για να πετύχουν μεγαλώνοντας ακόμα και τα πιο τρελά όνειρά τους…