Πολλές φορές επαινούμε τα παιδιά μας, ακόμα και για τα πιο «μικρά» τους επιτεύγματα. Αυτή η μορφή θετικής ενίσχυσης είναι ευεργετική και κάθε παιδί φαίνεται να την έχει ανάγκη, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης, ίσως ακόμη πιο αποτελεσματικοί από τα… κοπλιμέντα.

Προτού αναφέρουμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς, είναι καλό να γνωρίζουμε γιατί είναι απαραίτητο να τους θέσουμε σε εφαρμογή πριν την ηλικία των 5 ετών. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι αυτή την ηλικία, η αυτοαντίληψη του παιδιου έχει ήδη αναπτυχθεί. Επομένως, αν δεν μπούμε στη διαδιακασία να «χτίσουμε» τώρα την αυτοπεποίθησή του, στην εφηβεία αλλά και στην ενηλικίωση, είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες συμπεριφορές που αποτελούν «προϊόν» χαμηλής αυτοαντίληψης.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Οι στρατηγικές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς

Πρώτο βήμα

Επιτρέψτε στο μικρό σας παιδί να δοκιμάζει πράγματα και να κάνει λάθη. Μπορεί να αναλάβει απλές εργασίες στο σπίτι, όπως το να διπλώσει τα ρούχα του, να σας βοηθήσει να κάνετε μπάνιο το κατοικίδιο κ.τλ. Αυτό θα του χαρίσει μια «ισότιμη» θέση μέσα στην οικογένεια και θα προωθήσει θετικές σκέψεις σχετικά με τις ικανότητές του.

Δεύτερο βήμα

Αντιμετωπίστε τα τυχόν λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση. Αντί να βιαστείτε να χαρακτηρίσετε το παιδί ως μη ικανό για κάτι ή να το απομακρύνετε από κάποια δραστηριότητα στην οποία βλέπετε πως δεν τα καταφέρνει, δείξτε του με ψυχραιμία και υπομονή πώς να την κάνει σωστά. Έτσι, το παιδί θα νιώσει πως όπως και να έχει, μπορεί να συνεισφέρει στο σπίτι και πως τα λάθη είναι απολύτως φυσιολογικό μέρος της μάθησης και όχι αιτία αποκλεισμού ή επίπληξης.

Τρίτο βήμα

Αποφύγετε τις υλικές ανταμοιβές. Η ουσία είναι να δημιουργηθεί στο παιδί το αίσθημα της ικανοποίησης ότι μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε, μέχρι πότε θα του προσφέρετε δωράκια και σοκολάτες; Η ανταμοιβή είναι σημαντικό να πηγάζει από μέσα του και μεγαλώνοντας, να μην την αναζητά σε υλικά αγαθά, ούτε αυτά βέβαια θα πρέπει να είναι το κίνητρο για να πράξει σωστά.

Τι κάνουμε αν το παιδί είναι πάνω από 5 ετών;

Το γεγονός πως η αυτοαντίληψη «χτίζεται» όπως είπαμε μέχρι την ηλικία των 5, αυτό δεν σημαίνει πως αργότερα δεν μπορούμε να καθοδηγήσουμε με τέτοιο τρόπο τα παιδιά ώστε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους. Πάντα μετρά η ενθάρρυνση και ποτέ δεν είναι αργά για να βοηθήσουμε το παιδί μας να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του και να πατά πιο γερά στα πόδια του.