Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα ποσοστά διαζυγίων κορυφώνονται την άνοιξη. Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ξυπνούν απλώς ένα ανοιξιάτικο πρωινό και αποφασίζουν να χωρίσουν. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι σκέφτονται το διαζύγιο πολύ πριν την αίτηση, αλλά το timing δεν φαίνεται κατάλληλο μετά τα Χριστούγεννα και τις οικογενειακές διακοπές ή γύρω στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι χειμερινοί μήνες δεν είναι μόνο σκοτεινοί και κρύοι, αλλά μπορεί να είναι και δύσκολοι συναισθηματικά. Οι μικρότερες μέρες και η μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), η οποία μπορεί να επιδεινώσει τυχόν υποκείμενα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερα, να χειροτερέψει την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Διαβάστε επίσης: Διαζύγιο: Μπορεί η πρόωρη συγκατοίκηση να είναι η αιτία;

Καθώς φτάνουμε στον Μάρτιο και οι μέρες γίνονται πιο μεγάλες, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ξαναβρίσκουν την όρεξή τους. Μερικοί, μάλιστα, αισθάνονται ανανεωμένοι και έτοιμοι να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους, όπως ο τερματισμός μιας σχέσης, η μετακόμιση σε μια νέα πόλη ή η αλλαγή καριέρας.

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να φθείρουν έναν γάμο, σύμφωνα με έρευνα του Forbes Advisor. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:

  1. Επιλογές που έχουν να κάνουν με την καριέρα.
  2. Διαφορές στη γονική μέριμνα.
  3. Καταμερισμός της εργασίας του νοικοκυριού.
  4. Σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.
  5. Οικονομικά προβλήματα.

Τι λέμε στο παιδί για το διαζύγιο

Η αποτελεσματική επικοινωνία με το παιδί σας σχετικά με το διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχοσωματική του ευημερία και να το βοηθήσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έρχονται.

Καθώς εξηγείτε την κατάσταση στα παιδιά, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς χωρίς να αποκαλύπτετε περιττές λεπτομέρειες. Προσαρμόστε τις πληροφορίες στην ηλικία τους, χρησιμοποιώντας γλώσσα και έννοιες που μπορούν να κατανοήσουν. Τους διαβεβαιώνετε ότι το διαζύγιο δεν είναι δική τους ευθύνη και ότι και οι δύο γονείς τους αγαπούν ακόμα.

Απαλλαγείτε από το να επιρρίπτετε ευθύνες σε οποιονδήποτε γονιό ή να μιλάτε αρνητικά για τον άλλον. Κάντε μια συζήτηση με το φιλικό και το οικογενειακό σας πλαίσιο και βεβαιωθείτε ότι η μια πλευρά δεν θα κατηγορήσει την άλλη μπροστά στο παιδί.