Αν το παιδί δεν σταματά να μιλά, άλλες φορές απολαμβάνετε να ακούτε τη φωνούλα του και μπορεί να εκπλήσσεστε πολύ ευχάριστα από τα λόγια του, άλλες όμως ίσως αισθάνεστε πως καλή θα ήταν και λίγη σιωπή…

Τι έχουν να πουν οι ειδικοί για τα ομιλητικά παιδιά;

Πολλές μελέτες γλωσσικής ανάπτυξης υποδεικνύουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης ανάπτυξης του λόγου στα παιδιά και της χαρισματικότητας. Τέτοια παιδιά φαίνεται να διαπρέπουν σε διάφορους τομείς μεγαλώνοντας.

Διαβάστε επίσης: Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια

Εάν το παιδί σας είναι πολύ ομιλητικό μέχρι την ηλικία των 2 ετών, αυτό είναι λοιπόν ένα πολύ θετικό σημάδι για την ανάπτυξή του, ειδικά εάν είναι εύκολα κατανοητό.

Πώς να μάθουμε στο παιδί πότε να πρέπει να είναι ήσυχο

Εάν το παιδί σας δεν σταματά να μιλά σε έναν χώρο όπου πρέπει να είναι ήσυχο, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο ιδιαιτέρως μαζί του για να του εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να το κάνει. Ψιθυρίστε του ό,τι έχετε να του πείτε για να το βοηθήσετε να καταλάβει τα διαφορετικά επίπεδα θορύβου και κάντε αν χρειαστεί χειρονομίες του στιλ «φερμουάρ στο στόμα» αν ξεχαστεί.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται πραγματικά να μείνει ήσυχο, φροντίστε να του φέρνετε πιο τακτικά παραδείγματα σωστής συμπεριφοράς στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, όταν παρακολουθείτε μαζί μια ταινία στην τηλεόραση, εξηγήστε του πώς λειτουργούμε κανονικά σε έναν κινηματογράφο και γιατί.

Δίνοντας στα μικρά παιδιά ένα πλήρες πλαίσιο οδηγιών και κανόνων, τα βοηθάμε να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους που αυτοί οι κανόνες υπάρχουν και έτσι είναι πιο εύκολο για εκείνα να τους θυμούνται.

Τα θετικά κίνητρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προσπάθεια αλλαγής συμπεριφοράς.

Καλό είναι τέλος να ενθαρρύνετε τον ήσυχο, ανεξάρτητο χρόνο παιχνιδιού, όπως η ζωγραφική, το παιχνίδι με τις κούκλες, τα παζλ.

Ακούστε το παιδί

Μερικές φορές, όταν τα παιδιά μιλούν ακατάπαυστα, το κάνουν επειδή αισθάνονται ότι μπορεί να μην έχουν άλλη ευκαιρία να μιλήσουν και να ακουστούν.

Το να έχετε ένα πολύ ομιλητικό παιδί μπορεί να είναι εξαντλητικό. Από την άλλη, δεν θέλετε όταν κουράζεστε να ακούτε, εκείνο να νιώθει ότι δεν ενδιαφέρεστε για όσα έχει να πει.

Να θυμάστε ότι το παιδί σας ακόμα αναπτύσσεται. Ακούστε το, έχοντας παράλληλα κατά νου πως θα πρέπει με όμορφο τρόπο να του δώσετε να καταλάβει πως ο καθένας χρειάζεται κάθε τόσο λίγο χρόνο ησυχίας και σιωπής.