Υλικά

Για τη φάβα

500 γρ. φάβα
100 γρ. μαγιονέζα
100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
1.200 γρ. ζωμό κότας ή νερό
1 καρότο ψιλοκομμένο

Για το χταπόδι

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γρ.)
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό ή από κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ξεπλένουμε με μπόλικο νερό τη φάβα και την αφήνουμε να στραγγίσει. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε για λίγα λεπτά να λαδωθεί. Προσθέτουμε το ζωμό, τη δάφνη και το καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει η φάβα.

Βήμα 2ο

Σουρώνουμε τη φάβα κρατώντας το ζωμό της και την πολτοποιούμε πολύ καλά προσθέτοντας από το ζωμό που έχουμε κρατήσει μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα. Τέλος, ενσωματώνουμε τη μαγιονέζα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3ο

Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη δάφνη, το σκόρδο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4ο

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και ακουμπάμε επάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε στο κέντρο το χταπόδι και το περιχύνουμε με το μείγμα. Πιάνουμε σταυρωτά το αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο σε πακέτο, όχι πολύ σφιχτό, γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο.

Βήμα 5ο

Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά έως 1½ ώρα στους 180ºC. Σερβίρουμε το χταπόδι με τη φάβα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
FOOD & PROPS STYLIST OLIVIA ARTEMIS
WEBB ASSISTANT PROPS STYLIST MARIA GIANNOURAKOU
ASSISTANT FOOD STYLIST ANASTASIA ZEPI