Τα αθλήματα είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντικά για τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών. Πώς γίνεται όμως το παιδί μας να συμμετάσχει σε ένα ανταγωνιστικό σπορ χωρίς να παρασυρθεί από τα έντονα συναισθήματά του και να γίνει επιθετικό;

Ένα ανταγωνιστικό άθλημα παρά τα πολλαπλά οφέλη του, είναι σημαντικό να επιβλέπεται για να μην καταλήξει σε έναν ανθυγιεινό- επιθετικό ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Αφήστε τα να παίξουν στη φύση και να… λερωθούν!

Κεφάλαιο «άγχος» στα αθλήματα

Ένα σπορ μπορεί να καταλήξει σε συναισθήματα θυμού και δυσφορίας και αντίστοιχες εκδηλώσεις επιθετικότητας. Η επιθετικότητα μπορεί να πυροδοτηθεί μέσω του παιχνιδιού και να επεκταθεί και σε άλλα περιβάλλοντα.

Εάν εντοπίζετε πως το παιδί σας εκδηλώνει τέτοια σημάδια όταν συμμετέχει στο αγαπημένο του άθλημα, προσπαθήστε να καταφύγετε στο διάλογο. Να καταλάβετε ποιο είναι το έναυσμα για τέτοιου είδους καταστάσεις.

Για παράδειγμα, υπάρχει άγχος για το παιχνίδι; Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άγχος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας. Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η πρόκληση όμως υπερβολικού στρες είναι προφανώς επιβλαβής.

Επομένως, εάν υπάρχει άγχος κατά τη διάρκεια του αθλήματος, το σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά να το ελέγχουν.

Πώς αντιμετωπίζεται το στρες

Γενικά, τα επίπεδα άγχους μπορεί να αυξηθούν πολύ στα παιδιά λόγω της πίεσης που νιώθουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Αντιλαμβάνονται πολλές φορές το παιχνίδι ως ένα ζήτημα «ζωής και θανάτου» και το μόνο πράγμα που μπορεί να έχει σημασία για εκείνα, είναι η νίκη.

Μια λύση είναι να στραφείτε και σε μη αθλητικές δραστηριότητες. Οι βόλτες στη φύση ή άλλες  δημιουργικές δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας, βοηθούν πολύ.

Προσπαθήστε να μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται την καθημερινότητα και τις «πιέσεις» της μέσω ενός σταθερού προγράμματος. Για παράδειγμα, η επίλυση των εργασιών του για το σχολείο με βάση ένα σταθερό πρόγραμμα βοηθά στο να διατηρούνται τα επίπεδα του άγχους χαμηλά.

Επίσης, μέσω του διαλόγου, διδάξτε στο παιδί την πραγματική αξία του παιχνιδιού με τα πολυάριθμα οφέλη. Είναι σημαντικό να μάθει να το απολαμβάνει για τους σωστούς λόγους, σεβόμενο πάντα συμπαίκτες και αντιπάλους.

Η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού

Τα παιδιά θα πρέπει να συναγωνίζονται χωρίς να ταυτίζουν το παιχνίδι μονάχα με τη νίκη. Και η νίκη και η ήττα είναι μέρη του παιχνιδιού και γι’ αυτό πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται και τα δύο αποτελέσματα με υγιή τρόπο.