«Ηρεμία» και «γονείς» είναι δύο λέξεις που μοιάζουν εντελώς ασύμβατες. Πώς μπορεί να είναι κανείς ήρεμος όταν μεγαλώνει παιδιά;

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Το Νο 1 πράγμα που έχουν ανάγκη

Κι όμως, μπορούμε να γίνουμε ήρεμοι, συνεπώς καλύτεροι με την εξάσκηση! Δοκιμάστε τις παρακάτω τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει ή το παιδί σας πατάει τα «κουμπιά» σας:

1 Μετρήστε αντίστροφα

Όταν η εσωτερική πίεση είναι υψηλή, εφαρμόστε τη μέθοδο «5-4-3-2-1»:

  • Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα.
  • Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά γύρω σας και παρατηρήστε τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντός σας.
  • Μετρήστε αντίστροφα από το πέντε χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σας- Ονομάστε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, τρία πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που γεύεστε.

Αυτό είναι όλο! Βγαίνοντας από την αγχωτική διανοητική σας κατάσταση και μπαίνοντας στο περιβάλλον των αισθήσεων, ίσως μπορέσετε να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας και να «αυτορυθμιστείτε».

2 Ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας

Αυτή είναι μια τεχνική γείωσης που μπορεί να έχετε δει σε ταινίες όταν ο πρωταγωνιστής είναι σε ένταση. Όπως στο σινεμά, έτσι και στην πραγματική ζωή, το πιτσίλισμα με λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο, είναι ένας φυσικός τρόπος να ηρεμήσετε το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, μειώνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και επιβραδύνοντας την αναπνοή σας.

3 Εξασκηθείτε στην αναπνοή σε «κουτί»

  • Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
  • Ύστερα, κρατήστε την αναπνοή σας για 4 χρόνους.
  • Εκπνεύστε μετρώντας πάλι μέχρι το 4.
  • Επαναλάβετε 4 ακόμη φορές ή μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι το σώμα σας αρχίζει να αποβάλλει την ένταση.

Εσείς ως γονείς μπορείτε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα ζεστό, γεμάτο αγάπη σπιτικό και μια σωστή μόρφωση. Τα παιδιά μαθαίνουν επειδή η φύση τα έχει προικίσει με την ικανότητα να εξερευνούν το καινούργιο περιβάλλον και να εξασκούν αυτό που χρειάζονται την δεδομένη στιγμή για να εξελίξουν τις πνευματικές και σωματικές τους δεξιότητες.

Σε αυτή την διαδικασία και πορεία εξερεύνησης και ανακάλυψης, το παιδί σας χρειάζεται εσάς τους γονείς ως «καθοδηγητές» του και όχι ως αυστηρούς, αγχωμένους εξεταστές. Το να είστε ήρεμοι, σημαίνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού σας, κάτι που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη στην φάση αυτή. Ο γονιός είναι το άτομο που θα κρατάει τα χέρια του παιδιού του ώστε αυτό να νιώσει ασφάλεια να κάνει λάθη, να μάθει και να χαράξει τη δική του πορεία στη ζωή.