Ποικίλες πρακτικές που περιλαμβάνουν μια δημιουργική και διασκεδαστική προσέγγιση μπορούν να εφαρμοστούν για να κάνουν την εμπειρία του ύπνου για τα παιδιά μια πιο ελκυστική διαδικασία. Η ενσωμάτωση παιχνιδιάρικων στοιχείων, όπως χαριτωμένοι χαρακτήρες, ευφάνταστες ιστορίες ή απλά παιχνίδια, θα επιτρέψει στα παιδιά να συμμετέχουν στις παρακάτω ασκήσεις, γνωστές ως πρακτικές καθοδηγούμενου διαλογισμού, αυθόρμητα και αβίαστα.

Με τις δικές σας λεκτικές οδηγίες, το παιδί θα καταφέρει να συγκεντρωθεί και να οραματιστεί  συγκεκριμένες εικόνες ώστε να φτάσει σε μια κατάσταση ηρεμίας, ιδανική για να αποκοιμηθεί και να απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Βλέπετε το παιδί σας όπως είναι ή όπως… θα θέλατε να είναι;

#1 Η τεχνική «Koeppen»

Ένα λεμόνι στα χέρια

Πείτε στο παιδί να φανταστεί ότι κρατά ένα λεμόνι στο χέρι του. Πρέπει να το στύψει δυνατά για να βγάλει όλο το ζουμί του και ύστερα να ανοίξει το χεράκι του αργά και να το αφήσει να πέσει. Το ίδιο πείτε του να κάνει και με το άλλο του χεράκι. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτήν, όπως και κάθε άλλη άσκηση χαλάρωσης μαζί.

Τεμπέλικη γάτα

Πείτε στο παιδί:

«Τώρα είσαι μια τεμπέλικη γατούλα που τεντώνεται μετά τον ύπνο. Τέντωσε τα πόδια και τα χέρια πάνω από το κεφάλι σου και ύστερα χαλάρωσε».

Η χελώνα που κρύβεται

Καθοδηγήστε το παιδί ως εξής:

«Είσαι μια χελώνα ξαπλωμένη και χαλαρή κάτω από τον ήλιο. Ξαφνικά, ακούς έναν δυνατό θόρυβο που σε τρομάζει – πρέπει να κρυφτείς στο καβούκι σου! Κρύψε το κεφάλι σου φέρνοντας τους ώμους στα αυτιά. Εντάξει, ο κίνδυνος έχει φύγει. Μπορείς πλέον να βγεις».

Η τεράστια τσίχλα

Θα πρέπει να του πειτε:

«Φαντάσου ότι μασάς μια τεράστια τσίχλα. Άνοιξε και κλείσε το στόμα σου με δύναμη».

Μια ενοχλητική μύγα στο πρόσωπο

Οι οδηγίες εδώ είναι ως εξής:

«Είσαι πολύ ήρεμος/η όταν ξαφνικά, μια ενοχλητική μύγα προσγειώνεται στη μύτη σου. Χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σας, ζάρωσε τη μύτη σου για να την διώξεις… Η μύγα έφυγε, μπορείς να χαλαρώσεις».

Ο μεγάλος ελέφαντας

Πείτε στο παιδί:

«Φαντάσου ότι ξεκουράζεσαι στον ήλιο. Ξαφνικά, παρατηρείς έναν ελέφαντα να τρέχει προς το μέρος σου. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, πρέπει να παραμείνεις ακίνητος/η. Τέντωσε το στομάχι σου σαν να είσαι βράχος… Ο ελέφαντας πηγαίνει από την άλλη. Ώρα για χαλάρωση».

Λάσπη στα πόδια

«Περπατάς στην ύπαιθρο όταν συναντάς μια λασπωμένη λιμνούλα. Η λάσπη είναι μέχρι τα γόνατα. Προσπάθησε να σπρώξεις το σώμα με τα πόδια για να βγεις. Τέλεια, βγήκες»!

 

#2 Διαλογισμός ευγνωμοσύνης

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και ζητήστε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του. Αναπνεύστε μαζί βαθιά για να δημιουργήσετε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και μετά βοηθήστε το να κάνει ευχάριστες σκέψεις. Για παράδειγμα, πείτε του:

«Σκέψου τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένος/η. Μπορεί να είναι η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, τα αγαπημένα σου παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο σε κάνει να χαμογελάς».

#3 Η τεχνική με το μπαλόνι

Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για να μυήσει τα παιδιά στην πρακτική της συνειδητής αναπνοής έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος πριν τον ύπνο.

Πείτε στο παιδί να φανταστεί ότι μέσα στην κοιλιά του είναι ένα μπαλόνι που πρέπει σιγά σιγά να κάνει… μπαμ. Καθώς εισέρχεται ο αέρας, το μπαλόνι μεγαλώνει αργά. Θα πρέπει λοιπόν να πάρει μια βαθιά εισπνοή για να γεμίσει το μπαλόνι και μετά να εκπνεύσει απαλά, αφήνοντας τον αέρα να βγει.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι το παιδί σας να φτάσει σε μια ήρεμη κατάσταση.