«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» – αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουμε στα παιδιά. Αν και η παιδική ηλικία υποτίθεται ότι είναι διασκεδαστική, τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν και να αποφασίσουν κάποια πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με το μέλλον τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, τα παιδιά που θέτουν μεγάλους στόχους όσον αφορά τη μόρφωσή τους προετοιμάζουν τον εαυτό τους για μελλοντική επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Βλέπετε το παιδί σας όπως είναι ή όπως… θα θέλατε να είναι;

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον παρατήρησαν ότι οι έφηβοι που είχαν θέσει υψηλούς εκπαιδευτικούς στόχους έτειναν να έχουν μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο, εισόδημα, επαγγελματικό κύρος, πολυπλοκότητα εργασίας και δημιουργικότητα μετά από 12 χρόνια.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι στόχοι τους αρχίζουν, φυσικά, να αλλάζουν.

«Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στους στόχους ζωής σχετίζονται με τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά αποτελέσματα (πάνω και πέρα από τα επίπεδα της εφηβείας), δείχνουμε πώς οι εσωτερικές των ατόμων μπορούν, επίσης, να προβλέψουν την επιθυμητή εκπαιδευτική και επαγγελματική επιτυχία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μικρά παιδιά, μεγάλα όνειρα

Ο καθορισμός και η επίτευξη ενός στόχου απαιτεί πολλά περισσότερα από τον απλό σχεδιασμό, καθώς υπάρχουν ορισμένες δεξιότητες που θα ήταν καλό οι έφηβοι να ενισχύσουν ή να βελτιώσουν για να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία – ακαδημαϊκή ή μη.

Οι καινούργιες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει για να καταφέρει τους στόχους του, θέλουν χρόνο για να ενσωματωθούν φυσικά και να εναρμονιστούν με το καθημερινό του πρόγραμμα. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι ακόμα και αν του είναι δύσκολο κάτι αρχικά, με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Ταυτόχρονα, βοηθήστε το να εστιάσει στην διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντάς του πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνει από τα λάθη του. Έτσι δεν θα νιώθει «ηττημένος» από τις απογοητεύσεις  και θα του είναι πιο εύκολο να προσπαθήσει ξανά μέχρι να επιτύχει αυτά που θέλει.

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τους εφήβους να αντιληφθούν ότι τα εμπόδια που συναντούν και θα συναντήσουν στο δρόμο τους για την προσωπική τους επιτυχία, μπορεί να τους καθυστερήσουν αλλά δεν θα τους κρατήσουν στο ίδιο σημείο για πάντα.

Τα λάθη και τα εμπόδια είναι στην πραγματικότητα μέρος της μαθησιακής διαδικασίας καθώς τον εγκέφαλό τους σε ένα νέο τρόπο σκέψης. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για την επίτευξη ενός στόχου, όμως αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να τους αποθαρρύνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: