Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένα διαζύγιο, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια – αν η τραυματική αυτή εμπειρία συνέβη στην παιδική ηλικία – αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology.

Οι ερευνητές εξέτεσαν 1.290 άτομα και ανέλυσαν 18 στρεσογόνα γεγονότα, καθώς και το πότε συνέβησαν για να δουν πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο και υπογραμμίζουν ότι η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία οι επιπτώσεις του στρες, όσον αφορά τις χημικές ουσίες και τις αντιδράσεις στον εγκέφαλο, είναι ιδιαίτερα έντονες.

Διαβάστε επίσης: Στρες και παιδιά- Οι αλλαγές που μπορεί να εντοπίσετε

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν υποφέρουν από άγχος, ότι οι υποχρεώσεις τους είναι ελάχιστες και ότι είναι αρκετά ευέλικτα για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές. Και είναι αλήθεια ότι είναι συχνά πολύ ικανά να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Ωστόσο, βιώνουν και εκείνα ένταση και άγχος.

Ας έχουμε γενικά κατά νου ότι το άγχος προκύπτει όταν οι απαιτήσεις του περιβάλλοντος υπερβαίνουν την ικανότητα του ατόμου να τις αντιμετωπίσει.

Το άγχος της παιδικής ηλικίας μπορεί να προέλθει από ένα συγκεκριμένο γεγονός που αντιπροσωπεύει μια δραστική αλλαγή στη ζωή του παιδιού. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα συνθηκών που είναι πολύ απαιτητικές.

Πώς τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσσεξ στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το παιδικό τραύμα επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου διαταράσσοντας τα νευρωνικά δίκτυα που εμπλέκονται στην αυτοσυγκέντρωση και την επίλυση προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να επανεξετάσει εκατοντάδες σαρώσεις του εγκεφάλου ανθρώπων που βίωσαν οξύ συναισθηματικό πόνο κατά την παιδική τους ηλικία. Στόχος της ήταν να εντοπίσει νέα μοτίβα στα υπάρχοντα δεδομένα.

«Ακόμα κι αν ένα παιδί δεν σκέφτεται τις τραυματικές του εμπειρίες, ο εγκέφαλός του θα συνεχίσει να τις επεξεργάζεται. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αισθάνεται κανείς για τον εσωτερικό του κόσμο. Επηρεάζει επίσης την ικανότητα ενσυναίσθησης και δημιουργίας σχέσεων», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Μέγκαν Κλαμπούντε, κλινική παιδοψυχολόγος και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.