Υλικά

  • 450 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα
  • 1 κουνουπίδι σε μπουκετάκια
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3-4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙ

  • 250 γρ. ταχίνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και σε μέτρια φωτιά τα ρεβίθια με το δεντρολίβανο μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό τους.

Βήμα 2ο

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3ο

Αδειάζουμε το μείγμα, σε ρηχό ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε μία στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στα μισά του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά τα υλικά.

Βήμα 4ο

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό που κρατήσαμε από τα ρεβίθια με το ταχίνι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μπούκοβο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Μόλις βγάλουμε τα ρεβίθια με το κουνουπίδι από το φούρνο, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε αμέσως με τη σάλτσα ταχινιού.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΙΜΟΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ