Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν 230 συνολικά μητέρες και τα παιδιά τους και αποκάλυψαν σε πρόσφατη έρευνα πως τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης φθορίου κατά την εγκυμοσύνη, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νευρο-συμπεριφορικά προβλήματα σε ηλικία 3 ετών.

Τα προβλήματα αυτά περιελάμβαναν συμπτώματα άγχους και δυσκολία στη συναισθηματική ρύθμιση. Αυτά τα παιδιά, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης: Είναι τα εξωστρεφή παιδιά πιο ευτυχισμένα;

Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ούρων από γυναίκες κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Φρόντισαν, πέραν του φθορίου, να μετρήσουν επίσης την έκθεση αυτών στον μόλυβδο, ο οποίος αποδεδειγμένα επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν στη συνέχεια με ένα ερωτηματολόγιο που ζητήθηκε από τις μητέρες να συμπληρώσουν όταν το παιδί τους έγινε τριών ετών για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα αυτών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερη έκθεση στο φθόριο κατά την εγκυμοσύνη έτειναν να βαθμολογούν τα παιδιά τους υψηλότερα όσον αφορά προβλήματα νευρο-συμπεριφοράς. Παράλληλα, ήταν εκείνες που, ως επί τω πλείστον, ζούσαν σε περιοχές με φθορίωση.

Πώς προέκυψαν τα υψηλά επίπεδα φθορίου;

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τα υψηλότερα επίπεδα φθορίου σε κάποιες μητέρες, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι ίδιοι επεσήμαναν ωστόσο πως η κατανάλωση νερού βρύσης έναντι φιλτραρισμένου, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και η χρήση ορισμένων προϊόντων στοματικής υγιεινής αποτελούν πιθανές αιτίες της αυξημένης έκθεσης στο φθόριο.

«Φθόριο- Επικίνδυνο είναι για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών»

Η επικεφαλής ερευνήτρια Άσλεϊ Μάλιν, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο «University of Florida College of Public Health», ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στο φθόριο και της ανάπτυξης του εμβρυϊκού εγκεφάλου.

«Δεν υπάρχει γνωστό όφελος από την κατανάλωση φθορίου για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για τον εγκέφαλό του. Διαπιστώσαμε ότι κάθε αύξηση της τάξεως των 0,68 χιλιοστόγραμμων ανά λίτρο των επιπέδων φθορίου στα ούρα των εγκύων συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες των παιδιών να βρίσκονται στο κλινικό ή οριακό κλινικό εύρος για νευρο-συμπεριφορικά προβλήματα στην ηλικία των 3 ετών, με βάση τις αναφορές των μητέρων τους».

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα και υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις σε όλες τις χώρες για την έκθεση των εγκύων στο φθόριο.

Οι περιορισμοί

Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, κατά τους συγγραφείς.

Ένας από αυτούς ήταν ότι η συμπεριφορά των παιδιών αξιολογήθηκε από τις μητέρες τους, γεγονός που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η μελέτη είναι παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν άμεσα ότι η έκθεση στο φθόριο ήταν η αιτία των παρατηρούμενων συμπεριφορών στα παιδιά.

Οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης ότι η μελέτη τους προέρχεται από μια κυρίως Ισπανόφωνη ομάδα γυναικών και, ως εκ τούτου, τα ευρήματά τους ενδέχεται να μην είναι τα ίδια για άλλους πληθυσμούς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Jama Network Open».