Υλικά

  • 1 μεσαίο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κλωναράκι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη, φρέσκια ή κονσέρβας με τους χυμούς της
  • 250 γρ. κριθαράκι ψιλό
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1,7 λίτρο νερό

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα με σχετικά χοντρή βάση και το φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, την ντομάτα και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 2ο

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε απαλά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό (ή μαϊντανό) και ανακατεύουμε.

Βήμα 3ο

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ταχίνι με το χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο ταχινολέμονο περίπου 2 γεμάτες κουτάλες της σούπας από το ζωμό της κατσαρόλας, για να το αραιώσουμε και να ανεβάσουμε σταδιακά τη θερμοκρασία του. Σταδιακά αδειάζουμε το μείγμα με το ταχίνι στη σούπα ανακατεύοντας παράλληλα. Αφήνουμε την κατσαρόλα για 1 λεπτό ακόμα σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει η σούπα και στη συνέχεια σερβίρουμε αμέσως.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΔΩΡΙΤΗ