Oι άνδρες που φιλούν τις γυναίκες τους πριν πάνε στη δουλειά το πρωί ζούσαν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τους συζύγους που δεν έχουν αυτή τη συνήθεια!

Το φιλί μπορεί όχι μόνο να αποκαταστήσει έως ένα βαθμό τη συναισθηματική ευεξία και τη σωματική υγεία αλλά και να μας χαρίσει μακροζωία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Δρ Άρθουρ Σάμπω, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία, ο οποίος συνέλεξε δεδομένα για δύο χρόνια από δεκάδες γιατρούς, ψυχολόγους και κορυφαίες γερμανικές εταιρείες που συνεργάστηκαν για την παροχή αναλογιστικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Μπαμπάς: Τι ρόλο παίζει η πατρική φιγούρα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης του που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Selecta», τα ανδρόγυνα που αντάλλασσαν τακτικά φιλιά, έβγαζαν περισσότερα χρήματα κατά 20% με 35% και αρρώσταιναν λιγότερο σε σύγκριση με τα συνομήλικα ζευγάρια που ξεκινούσαν για τις δουλειές τους κάθε πρωί χωρίς φιλί για αντίο.

Ξεκινώντας την ημέρα με αγάπη…

«Τα ανδρόγυνα που δεν ανταλλάσσουν ένα φιλί πριν χωριστούν κάθε πρωί, φαίνεται να ξεκινούν τη μέρα τους με αρνητική στάση. Χαρακτηριστικά, βρέθηκε πως τα άτομα αυτά έχουν την τάση να είναι πιο κυκλοθυμικά και πιο θλιμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φιλί δημιουργεί ένα αίσθημα αρμονίας το οποίο αντανακλάται τόσο σωματικά όσο και διανοητικά», δήλωσε ο Δρ Σάμπω.

Άλλοι ψυχολόγοι που ανέλυσαν τα δεδομένα δεν πιστεύουν ότι είναι μόνο το φιλί που ευθύνεται για αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Είναι η θετική στάση που συνδέεται στενά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη σχέση στοργής, ασφάλειας και αγάπης. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι ο ισχυρός δεσμός που οδηγεί σε τακτικά φιλιά προάγει όχι μόνο τη συναισθηματική ευεξία αλλά και τη σωματική υγεία.

Τι μας συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φιλιού

Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αγάπη και το πάθος, ενεργοποιείται. Καθώς τα νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τα χείλη, τους μύες του προσώπου και το δέρμα στον εγκέφαλο, ένα… κοκτέιλ θετικών συναίσθημάτων δημιουργείται λόγω της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη, η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες.

Έτσι,  «ανθίζει» μια έντονη διεργασία απόλαυσης στο σώμα και το νου.

Φιλί σημαίνει καλή επικοινωνία

Το ειλικρινές, εγκάρδιο φιλί είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας για τα ζευγάρια κατά τον Δρ Σάμπω αφού αποτελεί μια έκφραση στοργής, σεβασμού, προσοχής και φροντίδας και ενισχύει τη σύνδεση.

Είναι μια μορφή επικοινωνίας που μπορεί να ξεπεράσει τις λέξεις και να μεταφέρει ένα αίσθημα εκτίμησης, εμπιστοσύνης, υποστήριξης, υγιούς προσκόλλησης και ασφάλειας.

«Κι όσο περισσότερα τα φιλιά μέσα στην ημέρα, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε ο Δρ Σάμπω.

«Άλλωστε, μελέτη από τη μακρινή δεκαετία του 1980 το επιβεβαιώνει. Η εν λόγω έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνδρες που φιλούσαν τις γυναίκες τους πριν πάνε στη δουλειά το πρωί ζούσαν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από τους συζύγους που δεν είχαν αυτή τη συνήθεια», κατέληξε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: