Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ

1 ποτήρι ρύζι νυχάκι
1 φλιτζ. αρακά κατεψυγμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
3 κ.σ. μαύρες σταφίδες
3 κ.σ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2½ ποτήρια ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ

1 αρνίσια συκωταριά (1 κιλό περίπου)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ζεματίζουμε για 5 λεπτά τη συκωταριά σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει. Τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε μικρές μπουκιές. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει καλά η συκωταριά.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε την πάπρικα, το μπαχάρι, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μείνουν τα συκωτάκια με τη σάλτσα τους.

Βήμα 3ο

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον αρακά, την πιπεριά, τη σταφίδα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο, μέχρι να στεγνώσει η κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Βήμα 4ο

Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να ηρεμήσει λίγο και να τραβήξει την υγρασία του. Μεταφέρουμε το πιλάφι σε φόρμα του κέικ και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Βάζουμε στο κέντρο τα συκωτάκια με τη σάλτσα τους και σερβίρουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ