«Εσύ πότε θα κάνεις παιδιά;» – Σίγουρα σας έχουν ρωτήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, το να αποφασίσει κάποιος αν θα κάνει παιδιά δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να είναι. Στην πραγματικότητα, το να γίνεσαι γονιός απαιτεί ευθύνες και πολλή ωριμότητα.

Διαβάστε επίσης: Δεν μπορείτε να είστε η «τέλεια μαμά» και… δεν χρειάζεται να είστε!

Πώς θα καταλάβετε, όμως, αν θέλετε να κάνετε παιδιά και πότε είστε πραγματικά έτοιμοι να τα αποκτήσετε;

Αποδεχτείτε ότι δεν πειράζει να μην ξέρετε ακόμη

Πολλές φορές το κοινωνικό μας περιβάλλον μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρέπει να ξέρουμε αν θέλουμε να κάνουμε παιδιά ή όχι. Είναι πολύ λογικό η σκέψη αυτή να σας αγχώνει, ειδικά αν δεν νιώθετε έτοιμοι. Αφήστε τον εαυτό σας να το ανακαλύψει στην πορεία.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση

Όταν πρόκειται να επιλέξει κανείς αν θα κάνει ή όχι παιδιά, υπάρχει συχνά ο φόβος της «λανθασμένης» απόφασης. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό πρώτα να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, υπάρχει μόνο αυτό που είναι σωστό για εμάς.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας

Το να βλέπετε μια μαμά αγκαλιά με το μωρό της μπορεί να σας δημιουργήσει ένα ευχάριστο συναίσθημα και να σας κάνει να θέλετε να γίνετε μητέρα ή πατέρας; Πώς αισθάνεστε για τα παιδιά γενικά; Σας αρέσει να αλληλεπιδράτε και να παίζετε μαζί τους;

Ενώ μπορεί να αγαπάτε να ανίψια σας, ίσως να μην θέλετε να αποκτήσετε δικά σας παιδιά και η συναναστροφή μαζί τους σας βοηθήσει να εξακριβώσετε γιατί θέλετε ή όχι παιδιά, πράγμα που με τη σειρά του σας κάνει να καταλήξετε σε μια απόφαση. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που λατρεύουν τα παιδιά, αλλά δεν θέλουν να γίνουν γονείς.

Αν υπάρχουν θέματα ψυχικής υγείας που σας απασχολούν, μπορείτε να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας με υγιείς τρόπους.

Εξετάστε τους φόβους σας

Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε για την εγκυμοσύνη (πώς θα αλλάξει το σώμα σας, πώς θα σας κάνει να νιώσετε, αν ο τοκετός θα είναι επώδυνος). Μπορεί να έχετε φόβους για την ανατροφή ενός νεογέννητου, αλλά η ιδέα να αποκτήσετε ένα μεγαλύτερο παιδί δεν σας φοβίζει τόσο πολύ.

Επιπλέον, οι φόβοι σας μπορεί να είναι πρακτικοί και όχι συναισθηματικοί, και μπορεί να σας απασχολεί το πώς θα μπορέσετε να αντέξετε οικονομικά ένα παιδί.

Τέτοιες ανησυχίες είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά μπορεί να σας εμποδίσουν από το να σκεφτείτε καθαρά. Παραμερίστε για λίγο τους φόβους σας και αφήστε το συναίσθημα που απομένει να σας δώσει την απάντηση. Οι λύσεις στα προβλήματα θα έρθουν στην πορεία.

Αν οι φόβοι σας έχουν να κάνουν με την ηλικία ή την κατάσταση της υγεία σας, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, ο οποίος θα δώσει απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Πάρτε τον χρόνο σας και ό,τι κι αν αποφασίσετε, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να νιώσετε ενοχές. Άλλωστε, όπως είπαμε, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση!

Είστε έτοιμοι για το δεύτερο παιδί;

Αν είστε ήδη γονείς μπορεί να νιώθετε μεγάλη ευτυχία με το μωρό σας και την μικρή οικογένεια που έχετε δημιουργήσει. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι κάτι λείπει από την ζωή σας ή ότι χρειάζεστε κάτι ακόμα για να συμπληρωθεί ιδανικά η ευτυχία σας.

Ίσως να μην μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που λείπει αλλά πιθανότατα να γνωρίζετε ότι έχει να κάνει με την οικογένειά σας. Αν ειδικά αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, τότε μάλλον προετοιμάζετε το έδαφος για το επόμενο.

Έχετε το «πράσινο φως» από την οικογένεια και τον γιατρό σας;

Κάποιες φορές, η μητέρα ίσως νιώθει έτοιμη να κάνει άλλο ένα παιδί και ο πατέρας όχι, ή το αντίστροφο. Ασφαλώς, κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να είναι απόλυτα συντονισμένο σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει, ωστόσο για τη συγκεκριμένη είναι απαραίτητο να το θέλετε και οι δύο.

Μερικές φορές το μικρό σας μπορεί να ζητά αδελφάκι για να έχει κάποιον με τον οποίο να μπορεί να παίζει, να μεγαλώνει, να μοιράζεται.

Ωστόσο με τον ερχομό του δεύτερου μωρού οι οικογενειακές ισορροπίες αλλάζουν και κάθε μέλος πρέπει να βρει από την αρχή το ρόλο και τη θέση του. Γι’ αυτό πριν καταλήξετε σε μια απόφαση συζητήστε σαν οικογένεια με ειλικρίνεια και ελευθερία.

Όσο και να το «ζυγίζεται» η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι εύκολο να ληφθεί με βάση τη λογική. Οπότε, ίσως είναι προτιμότερο να την πάρετε με την καρδιά σας, αρκεί φυσικά να είναι σύμφωνος και ο γιατρός σας.