Η εξεταστική περίοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύ αγχωτική για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, όταν οι εξετάσεις καθορίζουν –κατά κάποιο τρόπο- το μέλλον των σπουδών ενός ατόμου, αυτομάτως η διαδικασία της προετοιμασίας αλλά και της εξέτασης μετατρέπονται σε ένα μικρό εφιάλτη με πολλές απαιτήσεις.

Αν τα παιδιά σας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καλό είναι να τα υποστηρίξετε, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα και με όσο λιγότερο στρες γίνεται.

Πάντα υπάρχουν τρόποι που μπορεί να οδηγήσουν στη χαλάρωση και στην ηρεμία, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το στρες και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Μικρά και συχνά διαστήματα διαβάσματος

Αν βλέπετε ότι αντικρίζουν τον όγκο της ύλης και αισθάνονται πανικό θυμηθείτε ότι μπορείτε να τα βοηθήσετε. Υπενθυμίστε τους, ότι δεν χρειάζεται να διαχειριστούν όλη την ύλη με μία φορά μελέτης.

Αυτό θα τα εξουθενώσει. Καλύτερα να χωρίσουν την ύλη σε μικρότερα τμήματα που έχουν συνάφεια μεταξύ τους και να προγραμματίσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να διαβάζουν λίγο και συχνά.

Με αυτό τον τρόπο, αν είναι συγκεντρωμένα, θα αφομοιώσουν όλα όσα θα διαβάσουν, και πιθανόν να έχουν και λίγο ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια στην εγκυμοσύνη. Πόση καταναλώνει μια έγκυος γυναίκα

Περισσότερος χρόνος στα σημεία που τα δυσκολεύουν

Δείτε ποια θέματα τα δυσκολεύουν περισσότερο και προτρέψτε τα να ζητήσουν βοήθεια από τους καθηγητές τους, ώστε να τα μελετήσουν εκτενέστερα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτά και να επανέλθουν όσες φορές χρειάζεται.

Βοηθήστε τα να μοιράσουν τον χρόνο τους σωστά και μην αναλώνονται αν δεν είναι έτοιμα να επικεντρωθούν στα δύσκολα. Μπορούν με μικρά διαλείμματα να επανέρχονται ξανά και ξανά σε αυτά και να τα επαναπροσεγγίζουν με πιο καθαρό μυαλό.

Επικοινωνία με φίλους

Η διαδικασία της μελέτης εμπεριέχει αρκετή μοναχικότητα, γεγονός που σε συνδυασμό με το κυρίαρχο στρες της περιόδου, μπορεί να οδηγήσει σε μπαράζ αρνητικών συναισθημάτων, θλίψη και απογοήτευση.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην απομονώνονται όλη τη μέρα.

Σε κάποιο διάλειμμά τους ή στο τέλος της μελέτης τους, προτρέψτε τους να μιλήσουν με ένα αγαπημένο φίλο στο τηλέφωνο ή να βγουν μια χαλαρή βόλτα μαζί του. Θα τους γεμίσει χαρά και θα τους ανακουφίσει.

Άσκηση και στην εξεταστική

Φροντίστε να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στο διάβασμα, επηρεασμένα από το άγχος.

Συμβουλεύστε τα να αφιερώσουν λίγο χρόνο και στην άσκησή τους, η οποία θα μειώσει το στρες και θα τα γεμίσει με ενέργεια, για να συνεχίσουν πιο αποδοτικά.

Καλό είναι να επιλέξουν το είδος της άσκησης που τους δημιουργεί χαρά και ευχαρίστηση. Κατά την άσκηση αυξάνεται η ροή του αίματος, διεγείρεται το νευρικό σύστημα, και έτσι ενισχύεται αυτόματα και η γνωστική τους ικανότητα.

Μιλήστε τους

Αν θεωρείτε ότι το άγχος τα βαραίνει πολύ, μπορείτε να τους προτείνετε να μιλήσουν με κάποιον που εμπιστεύονται. Μπορεί να είναι ο καθηγητής τους, ένας φίλος, συγγενής ή εσείς.

Ίσως μια συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων, τα βοηθήσει να βρουν τις απαντήσεις που αναζητούν και τους ανακουφίσει από περιττά άγχη που ταλαιπωρούν το μυαλό τους, όπως οι βαθμοί.

Είναι σημαντικό, εσείς πρώτα από όλους, να προωθείτε μια υγιή στάση ως προς την πρόοδο και την εκπαίδευση, η οποία βασίζεται κυρίως στην επιβράβευση της προσπάθειας και στο όμορφο ταξίδι της γνώσης.

Εάν, παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά σας χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη -η οποία δεν μπορεί να προσφερθεί από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο-, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό θεραπευτή. Σ

ημασία έχει να νιώθουν καλά κατά τη διάρκεια της απαιτητικής αυτής περιόδου και να απολαμβάνουν το ταξίδι προς τους προσωπικούς τους στόχους.

Να θυμάστε πως τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο και πως πρώτα εκείνα πρέπει να μάθουν να έχουν τον έλεγχο της γνώσης και της εκπαίδευσής τους.