Όσο ένα παιδί προχωράει προς την δύσκολη περίοδο της εφηβείας, τα προβλήματα και τα άγχη του αυξάνονται. Είναι η περίοδος που αρχίζει και γνωρίζει το σώμα του και ίσως να εμφανιστούν οι πρώτοι προβληματισμοί σχετικά με την εικόνα σώματος του.

Ξαφνικά εκεί που το καλοκαίρι ήταν η αγαπημένη εποχή του χρόνου, που το πέρναγε μακριά από το σχολείο και τις υποχρεώσεις και κοντά στη θάλασσα, αυτό αλλάζει.

Τώρα η ανησυχία για την εικόνα του σώματος του το κρατάει μακριά από την αγαπημένη του καλοκαιρινή συνήθεια.

Οι σκέψεις και οι ανασφάλειες αυτές, αν δεν τις απομακρύνει από πολύ μικρή ηλικία ίσως να το συντροφεύουν και στην ενήλικη ζωή του.

Η ανησυχία για την εικόνα του σώματος, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στους σύγχρονους εφήβους, καθώς η χρήση των social media οδηγεί σε μια αναπόφευκτη σύγκριση.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Η σωματική υγεία του ενός επηρεάζει την ψυχική υγεία του άλλου

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, οι γονείς να βρίσκονται στο πλάι των εφήβων. Μερικές από τις συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μια θετική εικόνα σώματος;

  • Αποφύγετε να το ζυγίζετε: Η ζυγαριά μπορεί να προκαλέσει ψυχικά προβλήματα στους έφηβους, όπως ακριβώς κάνει στους ενήλικες. Η αξία και η ομορφιά του παιδιού σας δεν είναι συνυφασμένη με το νούμερο των κιλών του. Η υγεία του δεν είναι πάντα συνδεδεμένη με ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος αλλά ακόμη και αν θέλετε να γνωρίζετε τα κιλά του, μην το κάνετε συστηματικά και με πανικό!
  • Διδάξτε του την ευγνωμοσύνη και την αυτοαγάπη: Είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά πράγματα μπορούν να καταφέρουν τα σώματά μας. Από το να τρέξουν, να παίξουν μουσική, να ζωγραφίσουν μέχρι να απολαύσουν ένα πεντανόστιμο παγωτό σε χωνάκι! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγνώμων για το σώμα που έχει και για όλες τις λειτουργίες του. Είναι εξίσου σημαντικό να τα μάθετε να αποδέχονται τα συναισθήματα τους και τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι.
  • Μιλήστε τους για τα social media: Το παιδί σας οφείλει να γνωρίζει πως οτιδήποτε βλέπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα αληθινό και ρεαλιστικό. Δεν είναι όλα τα σώματα όπως παρουσιάζονται στο TikTok και όλες οι διατροφικές συμβουλές μπορεί να μην είναι υγιεινές. Αν γνωρίζει πως τα οπτικά του ερεθίσματα είναι αναληθή, δε θα έχουν μεγάλη επιρροή πάνω του.
  • Διδάξτε του την ευεξία: Ένα παιδί είναι καλό να γνωρίζει από μικρή ηλικία την αξία του ευ ζην! Να γνωρίζει πως να φροντίζει το πνεύμα και το σώμα του, και να έχει και τρόπους για να το κάνει. Αν η εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή διατροφή και τις ανάγκες του σώματος μας γίνει σε ένα παιδί από νωρίς τότε είναι πολύ πιθανό να μην δημιουργηθεί διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και τη γυμναστική όσο μεγαλώνει και να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης μιας διατροφικής διαταραχής στο μέλλον.
  • Αλλάξτε τη δική σας εικόνα σώματος: Οι συμπεριφορές και οι ανασφάλειες μιας μητέρας αντανακλώνται στο παιδί. Αν μιλάτε με αρνητικό τρόπο για το σώμα σας, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε, χωρίς να το θέλετε, ανασφάλειες στο παιδί σας, τις οποίες θα θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό να έχει, αφού τις έχει και η μητέρα του. Από την άλλη οι έρευνες δείχνουν ότι οι μητέρες που έχουν μια υγιή σχέση με το σώμα τους, το μεταφέρουν και στο παιδί τους.

Με τους τρόπους αυτούς όχι μόνο θα βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να έχει μια θετική εικόνα για το σώμα του, θα μάθει να το αγαπάει και ως ενήλικας, αλλά ακόμη και εσείς θα μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, και δεν είναι ποτέ αργά για κάτι τέτοιο!