Όταν σκέφτεστε μια μόνη μαμά φαντάζεστε μια ζωή γεμάτη κούραση, με λίγο ύπνο και με μηδέν προσωπικό χρόνο. Οι έρευνες όμως έρχονται να μας πουν πως αυτή η καθημερινότητα μοιάζει περισσότερο με αυτή μιας παντρεμένης μαμάς παρά μιας μόνης.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2003 έως και το 2012 συμπεριέλαβε 23.088 μητέρες συμμετέχοντες ηλικιών 18-54 που ζούσαν με παιδιά κάτω των 13 ετών.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά και ζήτησε από τις μητέρες να δηλώσουν τις δραστηριότητες που έκαναν το τελευταίο 24ωρο. Οι ερευνητές λοιπόν συνέκριναν τις δραστηριότητες των παντρεμένων γυναικών και των γυναικών που συγκατοικούσαν με άνδρες, με των διαζευγμένων ή με εκείνων που απλά μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι μόνες μητέρες κοιμόντουσαν περισσότερο και είχαν περισσότερο χρόνο για ξεκούραση από τις παντρεμένες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι παντρεμένες έχουν περισσότερες υποχρεώσεις για να ανταποκριθούν στον γάμο τους.

Η κοινωνική καταπίεση πως στους ετερόφυλους γάμους οι γυναίκες είναι εκείνες που πρέπει να είναι “καλές σύζυγοι και μαμάδες” οδηγεί τις παντρεμένες μαμάδες να κάνουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες και να έχουν ως προτεραιότητα τη φροντίδα της οικογένειας και του σπιτιού.

Από την άλλη οι μόνες μαμάδες δεν έχουν να ανταποκριθούν στον ρόλο αυτό. Μάλιστα οι μαμάδες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ τους ήταν εκείνες που έκαναν τις λιγότερες δουλειές στο σπίτι και ξεκουράζονταν περισσότερο.

Μεγάλη εντύπωση δημιουργεί και το γεγονός ότι οι μαμάδες που συζούσαν αλλά δεν ήταν παντρεμένες, οι οποίες μπορεί να αφιέρωναν τον ίδιο χρόνο στον ύπνο και στις δουλειές με τις παντρεμένες μαμάδες, αφιέρωναν τελικά περισσότερο χρόνο στην ξεκούραση τους.

Πως θα είστε και εσείς πιο ξεκούραστη ακόμη και αν δεν είστε μόνη;

Η έρευνα αυτή μας κάνει να κατανοήσουμε πόσο τα στερεότυπα μπορούν να βλάψουν τα άτομα και στην περίπτωση μας, τις μητέρες.

Αν είστε παντρεμένη μητέρα δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ότι δεν θα ξεκουράζεστε αρκετά, απλά χρειάζεται να γνωρίζετε πως δεν είναι ανάγκη να είστε η “τέλεια” σύζυγος/σύντροφος και μαμά.

Προσπαθήστε να βάζετε πιο συχνά τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες μπροστά. Άλλωστε όταν εσείς είστε πιο χαρούμενοι αυτό θα το μεταφέρετε και στα μέλη της οικογένειας σας!