Είστε συνεχώς αγχωμένη; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο λένε ότι το καλύτερο  «φάρμακο» για τις μαμάδες με μικρά παιδιά είναι το σεξ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology, η σεξουαλική επαφή μπορεί να προστατεύσει τις στρεσαρισμένες μαμάδες από τις μεταβολικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: Τι χρειάζεται να ακούσει η κάθε μαμά

Μάλιστα, οι μαμάδες με παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς φάνηκε ότι παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα υγιών μεταβολικών ορμονών

Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι το χρόνιο στρες επιβαρύνει την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, κατάθλιψης, εγκεφαλικού επεισοδίου και παχυσαρκίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επιβλαβείς συνέπειες που μπορεί να έχει το χρόνιο στρες στη μεταβολική υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε το πώς διάφορες πτυχές των σχεσιακών μας εμπειριών μπορεί να εξυπηρετούν έναν τέτοιο προστατευτικό ρόλο», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα – εκτός από το ότι ανακουφίζει από το στρες – έχει θετική επίδραση σε διαδικασίες όπως ο ύπνος, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μεταβολικά προβλήματα», προσθέτει.

Χωρίς σεξ, τα επίπεδα των ορμονών που προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο, όπως η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, μειώνονται. Οι γυναίκες μάλιστα λαμβάνουν μια ώθηση οιστρογόνων που βοηθά ακόμα περισσότερο. Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να σας επαναφέρει τη διάθεση να κάνετε σεξ.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη εργασία δεν έχει εξετάσει κατά πόσον η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει τις βιολογικές επιπτώσεις του στρες, οπότε η έρευνά μας είχε στόχο να καλύψει αυτό το κενό», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Κόβεται» το σεξ;

Τα άτομα που κάνουν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο, τίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνα που κάνουν πιο τακτικά, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή το σώμα ασκείται λιγότερο (το σεξ συνήθως καίει περίπου 5 θερμίδες το λεπτό και μπορεί να ενισχύσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα) και είναι λιγότερο πιθανό να είστε ανήσυχοι ή μελαγχολικοί στην καθημερινότητά σας.

Επιπλέον, το σεξ φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως μέσω αυτού προσθέτουμε λίγη άσκηση στη ζωή μας και αισθανόμαστε γενικά λιγότερο στρεσαρισμένοι.

Βιολογικά, ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή. Άλλωστε, είναι γνωστό το πόσο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία: παρέχει ευεξία και απόλαυση, προωθεί την εγγύτητα και την επικοινωνία, μας γυμνάζει αλλά και, σύμφωνα με έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη, μπορεί να ρίξει την πίεση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να μας χαρίσει χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen στην Ολλανδία, το σεξ δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα, αλλά και με το μυαλό. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση αυξάνουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών δικτύων που σχετίζονται με τη μείωση του πόνου και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Παράλληλα, τα ευρήματα μιας μελέτης στο Trends in Cognitive Sciences δείχνουν ότι το να είστε σεξουαλικά ενεργοί προστατεύει από την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές διαταραχές μεγαλώνοντας.