Χρόνο με τον χρόνο παρατηρούμε το δέρμα μας να αλλάζει. Κάποια σημεία παραμένουν πιο σφριγηλά και λαμπερά και κάποια άλλα μοιάζουν να γερνούν πιο γρήγορα. Τα χέρια συγκαταλέγονται σε αυτά τα σημεία και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα χέρια μας ταλαιπωρούνται ιδιαιτέρως, μια και τα χρησιμοποιούμε πολύ και με διάφορους τρόπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αν έχετε εντοπίσει ρυτίδες ή ξηρότητα και το δέρμα σας να είναι πιο λεπτό ή θαμπό στην εξωτερική πλευρά των χεριών, πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο εμφανές με την πάροδο του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον καιρό να κυλάει.

Αυτή είναι και η μαγεία της ζωής, να είμαστε υγιείς και να ωριμάζουμε όμορφα και ομαλά. Ωστόσο, μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που επιβαρύνουν τη λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα των χεριών. Με αυτό τον τρόπο θα την θωρακίσουμε και προστατεύοντάς τη, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν την πρόωρη γήρανσή της.

Διαβάστε επίσης: Καλοκαιρινό μανικιούρ: Οι 5 τάσεις που θα κυριαρχήσουν

Προσοχή με τα καθαριστικά σαπούνια

 

Η υγιεινή των χεριών είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση μιας συνολικής καλής υγείας. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των καθαριστικών. Τα σκληρά καθαριστικά σε συνδυασμό με το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσουν πολύτιμα λιπίδια από τον επιδερμικό φραγμό.

Τα λιπίδια αυτά στην επιφάνεια της επιδερμίδας λειτουργούν ως η άμυνά μας στις περιβαλλοντικές απειλές και στην απώλεια της φυσικής υγρασίας στο δέρμα. Η φθορά τους μπορεί να προκαλέσει σωρευτικά βλάβες και φλεγμονές. Τα πρώτα σημάδια είναι η αίσθηση τραβήγματος, η ερυθρότητα, ο κνησμός, ακόμα και το ξεφλούδισμα.

Επιλέξτε, όταν μπορείτε, απαλά και υψηλής ποιότητας καθαριστικά και απολυμαντικά χωρίς θειϊκά άλατα (Sulfate Free), τα οποία διαταράσσουν το μικροβίωμα της επιδερμίδας και καταστρέφουν τον επιδερμικό φραγμό, προκαλώντας ακόμα και φλεγμονές. Αν, μάλιστα, τα σαπούνια που θα διαλέξετε περιέχουν και ενυδατικά συστατικά όπως αλόη ή φυτικά έλαια, μόλις κάνατε ένα σημαντικό και χρήσιμο δώρο στο δέρμα σας.

Μην ξεχνάτε την ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο

 

Η σωστή υγιεινή των χεριών με απαλά καθαριστικά και χλιαρό νερό δεν αρκεί. Κατά τη διαδικασία της καθαριότητας χάνουμε νερό από την επιδερμίδα μας, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε πολλές φορές ξηρότητα ή ερεθισμό.

Η λύση είναι μια καλή ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το πλύσιμο. Φροντίστε να μην αφήνετε παραπάνω από δύο λεπτά για την εφαρμογή της, ώστε να μην εξατμιστεί το νερό. Έτσι συμβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο στην απαραίτητη ενυδάτωσή τους.

Μην παραμελείτε την αντηλιακή

Αν αναζητάτε ένα πολύτιμο προϊόν που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την καθημερινή σας περιποίηση, αυτό είναι η αντηλιακή κρέμα. Η θαυματουργή αυτή συνήθεια μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από την ξηρότητα, την φλεγμονή και φυσικά την πρόωρη γήρανση και τα επακόλουθα προβλήματα που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ανελλιπώς την αντηλιακή μας στο πρόσωπο,  ξεχνάμε να φροντίσουμε την ευαίσθητη επιδερμίδα των χεριών μας, η οποία εκτίθεται εξίσου στις επιβλαβείς ακτίνες UV.

Πριν φύγετε από το σπίτι να εφαρμόζετε σχολαστικά αντηλιακή κρέμα και στην περιοχή των χεριών και ιδιαίτερα εξωτερικά. Ένα μικρό μπουκαλάκι αντηλιακής μέσα στο καθημερινό νεσεσέρ σας είναι πάντα χρήσιμο για τις φορές που το ξεχνάτε.

Τα χέρια μάς βοηθούν καθημερινά σε τόσες δραστηριότητες και εκτίθενται σε ποικίλους παράγοντες που τα επιβαρύνουν, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο ήλιος, το στρες, αλλεργιογόνα, σκληρά καθαριστικά και πόσα άλλα. Με πολύ απλούς τρόπους, ας τους ανταποδώσουμε τη στήριξη και την φροντίδα που τους αξίζει.