Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τη δύναμη των παιδιών απέναντι στην τεχνολογία και να τους υπενθυμίζουμε τι μπορούν να κάνουν για να αξιοποιούν το χρόνο οθόνης – να θέτουν όρια, να μπλοκάρουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο, να είναι επιλεκτικοί στη χρήση εφαρμογών κλπ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research, οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν την χρήση που κάνουν τα παιδιά στην τεχνολογία και να τις αφήνουν μακριά από το οικογενειακό τραπέζι και τα υπνοδωμάτια.

Διαβάστε επίσης: Ψηφιακή τεχνολογία: Πόσο επηρεάζει την καθημερινή επαφή γονιού και παιδιού;

Γιατί αυτά τα δυο μέρη συγκεκριμένα;

  • Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Minho στην Πορτογαλία λένε ότι όσα παιδιά συνηθίζουν να τρώνε παρακολουθώντας το κινητό, τηλεόραση, το τάμπλετ τους κτλ., έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπερβολικό βάρος από εκείνα που δεν το κάνουν καθώς τους είναι πολύ πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χορτάσει αφού η εστίασή τους βρίσκεται σε ό,τι βλέπουν και όχι στο γεύμα τους.
  • Η χρήση οθονών πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει στρες και να σαμποτάρει την ποιότητα της ξεκούρασης του παιδιού. Επιπλέον, το έντονο φως που προέρχεται από τις οθόνες (του κινητού, του τάμπλετ ή της τηλεόρασης), γνωστό και ως «μπλε φως», μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς θα πρέπει, επίσης, να μπουν στη διαδικασία να εφαρμόσουν στρατηγικές ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα και τον δικό τους χρόνο οθόνης, δεδομένου πως τα παιδιά είναι αμιγώς μιμητικά πλάσματα.

Τα παιδιά προτιμούν οι γονείς τους να τους κρατούν το χέρι και όχι… το κινητό!

Κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές, τηλεοράσεις… προσπαθήστε να τα αφήστε το στην άκρη όταν βρίσκεστε με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι οι διακοπές είναι μία καλή ευκαιρία για να επικοινωνήσετε και περάσετε ποιοτικό χρόνο με όλη την οικογένεια.

Υπάρχουν φορές που για να περάσει η ώρα μας ανοίγουμε την τηλεόραση ή «σκρολάρουμε» στο κινητό. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά και συστηματικά, επηρεάζει τα παιδιά ωθώντας τα να κάνουν και αυτά το ίδιο καθώς είναι κατά βάση μιμητικά.

Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε το καλό παράδειγμα και να βάλετε τη συσκευή σας στο «μην ενοχλείτε» για να περάστε μαζί όμορφες στιγμές.

Tech-free καλοκαίρι

  • Αφήνουμε τα πολλά gadgets και παίρνουμε μαζί περισσότερα παιχνίδια. Έτσι, μπορούμε να συζητήσουμε, να παίξουμε και να γευματίσουμε απερίσπαστοι.
  • Ορίζουμε το χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα στο οποίο θα κάνουμε χρήση της τεχνολογίας οικογενειακώς. Η ώρα αυτή μπορεί να είναι πάντα η ίδια ή μπορεί να αλλάζει κάθε μέρα.
  • Παίζουμε παιχνίδια και κάνουμε δραστηριότητες όλοι μαζί για να διασκεδάσουμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις.