Το καλοκαίρι έφτασε και αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία της επιδερμίδας σας για να βρεθεί κάτω από τον ήλιο, να βουτήξει στο θαλασσινό νερό ή το χλώριο της πισίνας, να εκτεθεί στην ξηρή ατμόσφαιρα του αεροπλάνου, θα πρέπει να ξεκινήσει ASAP. Εάν δεν ξέρετε τι χρειάζεται να κάνετε, οι experts είναι εδώ για να σας δώσουν τα φώτα τους και να σας προτείνουν όλα τα πολύτιμα tips τους για να είστε πανέτοιμες…

Διαβάστε επίσης: Οι κορυφαίοι nail artists του Hollywood αποκαλύπτουν τις τάσεις στο καλοκαιρινό μανικιούρ

#1
Αποφύγετε την έντονη απολέπιση

Σύμφωνα με τους experts, θα πρέπει να αποφύγετε τα πήλινγκ, τη ρετινόλη, τα ισχυρά scrubs και οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τον επιδερμιδικό φραγμό. Το δέρμα μας το καλοκαίρι είναι συνήθως πιο ξηρό από το κανονικό, γεγονός που το κάνει να φαίνεται θαμπό και άτονο, οπότε αν θέλετε να αποκτήσετε πιο υγιή και φρέσκια επιδερμίδα, προτιμήστε ένα ήπιο προϊόν πήλινγκ -μπορεί να είναι και peeling pads-, αλλά χρησιμοποιήστε το όχι περισσότερο από δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι ειδικοί προτείνουν να αναζητήσετε ένα προϊόν πήλινγκ με βάση τα PHAs . Τα πολυ-υδροξυοξέα είναι μια νέα γενιά οξέων τα οποία είναι σούπερ αποτελεσματικά αλλά και πολύ ευγενικά με την επιδερμίδα, για αυτό και είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και το ευαίσθητο. Πρόκειται για συστατικά με μεγαλύτερο μοριακό βάρος από τα AHAs και BHAs, με αποτέλεσμα να μη διεισδύουν βαθιά στην επιδερμίδα και να επικεντρώνουν τη δράση τους στην επιφάνειά της. Αυτό διασφαλίζει ότι ο επιδερμιδικός φραγμός δε διαταράσσεται κι έτσι το δέρμα δεν ερεθίζεται.

#2
Πείτε «ναι» στη βιταμίνη F

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει επίσημα βιταμίνη F, αλλά είναι το όνομα που δίνεται σε ένα μείγμα δυο απαραίτητων λιπαρών οξέων -του λινελαϊκού οξέος (LA) και του α-λινολενικού οξέος (ALA)-, το οποίο μπορεί να ενδυναμώσει την μεμβράνη των δερματικών κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη F είναι κλειδί για πιο υγιές κι ενυδατωμένο δέρμα ειδικά το καλοκαίρι, όπου η επιδερμίδα αφυδατώνεται από τον ήλιο, τον αέρα από τα κλιματιστικά, το θαλασσινό νερό και το χλώριο.

Θα τη βρείτε σε προϊόντα skincare, σε τροφές όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια πεκάν, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής, όπου θα προσφέρει στο σώμα σας ωμέγα λιπαρά οξέα απαραίτητα στη δημιουργία νέων κύτταρων.

#3
Προσοχή στην αντιοξειδωτική προστασία

Είναι γνωστό πως δίχως την άμυνα που προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά απέναντι στις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών, η νεανικότητα -και η υγεία- της επιδερμίδας κινδυνεύει. Ένας λόγος παραπάνω το καλοκαίρι, όπου η έκθεση στον ήλιο είναι άμεση και παρατεταμένη, τα αντιοξειδωτικά γίνονται ακόμα πιο απαραίτητα καθώς οι ακτίνες UV πυροδοτούν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για το οξειδωτικό στρες.
Μην ξεχνάτε, λοιπόν, την καθημερινή εφαρμογή ενός serum με βιταμίνη C κάθε μέρα του χρόνου και ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως σπανάκι, σπαράγγια, αβοκάντο, μπρόκολο, kale, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες, ελαιόλαδο, φράουλες, αμύγδαλα, καρύδια, θαλασσινά, καστανό ρύζι κλπ.

+1
Ενισχύστε το κολλαγόνο

Όπως είναι γνωστό, το κολλαγόνο της επιδερμίδας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν σε αυτό προσθέσετε και την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία πυροδοτεί τη δημιουργία των ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν το κολλαγόνο (και την ελλαστίνη), τότε η ανάγκη να υποστηρίξετε αυτό το “δομικό υλικό” της επιδερμίδας σας, γίνεται επιτακτική.

Για να δώσετε ένα boost στην φυσική παραγωγή κολλαγόνου, φροντίστε να αλλάξετε τη διατροφή σας και να καταναλώνετε περισσότερες τροφές με βιταμίνη C, προλίνη και γλυκίνη -η προλίνη και η γλυκίνη είναι αμινοξέα που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Προλίνη θα βρείτε στα σπαράγγια, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια και τα ασπράδια αυγών, γλυκίνη εντοπίζεται στον ζωμό κρέατος και τη ζελατίνη, ενώ η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τις πιπεριές. Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για τις θεραπείες που υποστηρίζουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και μπορείτε να κάνετε πριν το καλοκαίρι, για νεανική, φωτεινή επιδερμίδα, έτοιμη για τις διακοπές.