Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Πόσο μάλλον στη βρεφική ηλικία κατά την οποία τα μωρά βρίσκονται στην ανάπτυξη και πρέπει απαραίτητα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για να μεγαλώσουν με υγεία.

Εφόσον συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό και το διατροφολόγο σας ως προς το τι πρέπει να περιλαμβάνει το μενού του μωρού σας, καλό είναι να έχετε κατά νου και τα ακόλουθα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν ως προς την οργάνωση και τον προγραμματισμό.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Γιατί είναι σημαντικό να κάθεται μπρούμυτα

#1 Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο

Ο καλύτερος τρόπος να οργανώσετε τα γεύματα του μωρού σας είναι να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με όλα τα γεύματα έτσι ώστε να υπάρχει σωστή κατανομή των θρεπτικών συστατικών.

Προσέξτε την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνει το παιδί σας. Οι πρωτεΐνες είναι τα πιο σημαντικά συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, επομένως οι απαιτήσεις αυξάνονται σε αυτή τη φάση.

Είναι επίσης σημαντικό να συμπεριλάβετε, μεταξύ άλλων, «καλά» λιπαρά και λαχανικά σε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή του μωρού σας.

#2 Μαγειρέψτε περισσότερο φαγητό

Ετοιμάστε λίγο περισσότερο φαγητό από αυτό που πρόκειται να καταναλωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταψύξετε μια ποσότητα και, όταν δεν έχετε χρόνο, να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε γρήγορα ένα υγιεινό πιάτο για το μωρό σας.

#3 Προμηθευτείτε παιδικές τροφές

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από τροφές που είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά στην αγορά που περιέχουν «ποιοτικά» αντιοξειδωτικά, ουσίες που εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την επακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, ο κίνδυνος ασθενειών μειώνεται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry.

Φροντίστε να τσεκάρετε τα συστατικά προτού αγοράσετε οτιδήποτε και να συμβουλεύεστε, όπως είπαμε, τους ειδικούς για σωστή καθοδήγηση.

Συμβουλές για να εισάγετε στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού σας

Μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, το μωρό σας ξεκινά να μεγαλώνει πολύ πιο γρήγορα και οι διατροφικές απαιτήσεις του αλλάζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το γάλα δεν μπορεί να καλύψει τη νέα ζήτηση για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και επομένως, η εισαγωγή νέων τροφών είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, η συμπερίληψη νέων τροφών μετά την ηλικία των έξι μηνών συνδέεται με την ανάπτυξη του νευρολογικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διευκρινίζει ότι για να συμπεριληφθούν στερεές τροφές στο μενού τους, τα μωρά πρέπει να έχουν κατακτήσει κινητική ωριμότητα. Για παράδειγμα, πρέπει να μπορούν να στέκονται στο καθισματάκι τους κρατώντας το κεφάλι τους ψηλά και να ανοίγουν το στόμα τους όταν τα ταΐζουμε.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το βρεφάκι σας είναι έτοιμο για αυτό και σε κάθε περίπτωση, να προηγηθεί συζήτηση με τον παιδίατρο.

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια του μωρού σας και τα δικά σας είναι καθαρά

Θυμηθείτε πως τα χεράκια του μωρού σας αγγίζουν όλους τους τύπους επιφανειών, συμπεριλαμβανομένου του δαπέδου. Εκτός από το να είναι αυτά καθαρά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είναι επίσης καλά πλυμένα, ειδικά όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά.

Μην διακόπτετε το γάλα

Καλό είναι ο θηλασμός να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία τουλάχιστον του ενός έτους.

Ξεκινήστε με τροφές με απαλή υφή

Μπορείτε να προσφέρετε φρούτα και λαχανικά που έχουν πολτοποιηθεί καλά (σε μορφή πουρέ). Το μαγείρεμα στον ατμό συνιστάται ως η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Μπορείτε να προσφέρετε στην αρχή μισή κουταλιά της σούπας ή λιγότερο και να αυξήσετε την ποσότητα σταδιακά, προσέχοντας για σημάδια πληρότητας. Εάν το μωρό αρνηθεί το φαγητό του, μην το αναγκάσετε να φάει.

Προσπαθήστε ξανά με πολλή υπομονή και χωρίς πίεση.

Ενδεικτικά, ορισμένες τροφές που μπορείτε να επιλέξετε αρχικά είναι:

  • Πατάτα ή γλυκοπατάτα
  • Κολοκύθι
  • Καρότο
  • Αχλάδι ή μήλο

Και αργότερα:

  • Ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • Καλοψημένα και πολτοποιημένα όσπρια

Εισάγετε τα τρόφιμα ένα-ένα

Είναι σημαντικό να εισάγετε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά και να ελέγξετε εάν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Προσφέροντας το ίδιο τρόφιμο κάποιες μέρες, το μωρό σας έχει τη δυνατότητα να συνηθίσει τη γεύση και την υφή κάθε τροφής.

Ενσωματώστε τροφές που είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου

Τρόφιμα όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως ή οι σούπες που παρασκευάζονται με κρέας είναι πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα δημητριακά είναι φιλικά προς τα μωρά, ξεκινώντας με ρύζι και πλιγούρι βρώμης και ενσωματώνοντας στη συνέχεια κριθάρι, φαγόπυρο και κινόα.

Μην προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη

Η χρήση αυτών των συστατικών στα βρέφη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους.

Προσφέρετε ποικιλία τροφών

Εκτός από τα τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία με μπανάνα, μάνγκο, ροδάκινο, πεπόνι ή καρπούζι, ανάλογα την εποχή. Ως προς τα λαχανικά, μπορείτε να εισάγετε ενδεικτικά το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το σπανάκι (όλα καλά μαγειρεμένα και πολτοποιημένα).

Το αβοκάντο και το ελαιόλαδο είναι πηγές «καλών» λιπαρών, καθώς και το φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο.

*Προσοχή στην υφή ορισμένων τροφών λόγω του κινδύνου πνιγμού (ντοματίνια, σταφύλια, μικρά κομμάτια φρούτων, μούρα, κεράσια). Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των αποξηραμένων φρούτων, των ξηρών καρπών, των κόκκων καλαμποκιού και των κράκερ.