Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της λευκής ουσίας του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από τη Βαρκελώνη, υπογραμμίζουν την ευπάθεια των εμβρύων και των παιδιών στις ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό μαγιό: Αυτό είναι το χρώμα που πρέπει να αποφύγετε

Ο αντίκτυπος των ακραίων θερμοκρασιών στην ανθρώπινη υγεία αποτελεί μείζον μέλημα για την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Οι καύσωνες καταπονούν το ανθρώπινο σώμα, καθώς καθιστούν πιο δύσκολη την διατήρηση της θερμοκρασίας του και διαταράσσουν τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς οι μηχανισμοί θερμορύθμισής τους δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένοι.

«Γνωρίζουμε ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εμβρύων και των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές εκθέσεις και υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο κρύο και τη ζέστη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική ευεξία και τη γνωστική απόδοση σε παιδιά και εφήβους», εξηγεί η Μόνικα Γκούξενς, ερευνήτρια στο ISGlobal, στο Erasmus MC και στο CIBERESP.

«Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μελετών που να αξιολογούν πιθανές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου ως αποτέλεσμα αυτών των εκθέσεων», προσθέτει.

Πώς θα προστατεύσετε την οικογένειά σας από την υπερβολική ζέστη

Για να αποφύγετε τις επιπτώσεις του καύσωνα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των μελών της οικογένειας, ακολουθήστε τα παρακάτω:

  • Αποφύγετε να εκτίθεστε στην ζέστη και στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 12.00 το μεσημέρι και 4.00 μ.μ.
  • Πίνετε άφθονο νερό και όσο πιο συχνά γίνεται για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Μπορείτε να ενισχύσετε την ενυδάτωσή σας καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, όπως καρπούζι, φράουλες, τομάτες, κολοκύθι και αγγούρι,
  • Φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά και πορώδη βαμβακερά ρούχα.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά, ομπρέλα ή καπέλο όταν βγαίνετε στον ήλιο και μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό.
  • Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή (αυτό περιλαμβάνει και την γυμναστική).
  • Προγραμματίστε τις εξωτερικές σας δραστηριότητες τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, πάρτε μαζί σας ένα παγωμένο μπουκάλι νερό και παραμείνετε στην σκιά.
  • Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό, κλείνοντας παντζούρια και παράθυρα και τραβώντας τις κουρτίνες, προκειμένου να κρατήσετε τον καύσωνα έξω και την δροσιά μέσα.
  • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν πρέπει να αλλάξετε την αγωγή σας κατά την διάρκεια του καύσωνα.
  • Εάν αισθανθείτε λιποθυμία ή αδιαθεσία, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.