Η επικοινωνία με τους εφήβους συχνά γίνεται ακατόρθωτη! Η οποιαδήποτε μορφή στοργής και τρυφερότητας, μοιάζει να εξαφανίζεται και οι απαντήσεις τους σε οτιδήποτε γλυκανάλατο τους πείτε είναι απαξιωτικές.

Ωστόσο μπορεί το παιδί σας να προσπαθεί να σας δείξει τη στοργή του και την τρυφερότητά του, απλά με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που εσείς γνωρίζετε και έχετε συνηθίσει. Ένας από αυτούς είναι το Pebbling!

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το sadfishing και γιατί είναι επικίνδυνο για το έφηβο παιδί σας;

Τι είναι το Pebbling;

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια ρομαντική σχέση, αλλά έχει περάσει και σε άλλους τύπους σχέσεων, μεταξύ άλλων, αυτή του γονέα και του παιδιού. Ο όρος προήλθε από τις ενέργειες των πιγκουίνων γκεντού στην Ανταρκτική, οι οποίοι παρουσιάζουν πέτρες ο ένας στον άλλον ως μια μορφή ερωτοτροπίας. Οι πέτρες συμβόλιζαν την επιθυμία να χτίσουν μαζί μια φωλιά.

Το pebbling, στην τρέχουσα τάση του, αναφέρεται σε μικρά σημάδια αγάπης ή στοργής. Συχνά τώρα πια έχει τη μορφή memes, GIF ή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα στείλετε σε κάποιον για να του φτιάξετε τη μέρα. Όλοι άλλωστε στέλνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα τα TikTok που μας κάνουν να τους σκεφτούμε.

Έχει γίνει ένας τρόπος για να συνδεθούν τα παιδιά, να ενισχύσουν τις αλληλεπιδράσεις τους και να δείξουν στοργή. Το pebbling όχι μόνο κάνει το άτομο που λαμβάνει τα μηνύματα να αισθάνεται καλά αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια θετική χημική αλυσιδωτή αντίδραση και στον εγκέφαλο του αποστολέα!

Όταν κάνετε μια ευγενική πράξη, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, τα κίνητρα και την ενίσχυση και τα μηνύματα αυτά στέλνουν στον αποδέκτη ένα κύμα ντοπαμίνης.

Ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά μας

Όταν βλέπετε τη χαρά στο πρόσωπο του παραλήπτη αφού λάβει το μήνυμά σας, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προάγει τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, ενσυναίσθησης και δεσμού.

Όσο περισσότερα “καλά συναισθήματα” βιώνει κανείς τόσο πιο πιθανό είναι να επαναλάβει την πράξη έτσι ώστε να απελευθερώσει περισσότερες χαρούμενες ορμόνες, δημιουργώντας έναν κύκλο καλοσύνης.

Είναι κάτι που τα παιδιά κάνουν και οι γονείς μπορούν επίσης να κάνουν για να ενισχύσουν τον δεσμό με το έφηβο παιδί τους.

Πρόκειται για έναν διασκεδαστικό τρόπο για να συνδεόμαστε και να κρατάμε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές. Η στοργή, σε οποιαδήποτε μορφή της, αποτελεί ζωτικό δομικό στοιχείο για ισχυρούς δεσμούς με τους εφήβους. Δείχνει ότι τους βλέπετε και ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς. Ένα καλά επιλεγμένο meme ή GIF μπορεί να είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος να δείξετε ότι τους σκέφτεστε!