Όσο χαλαρό και ψύχραιμο άτομο κι αν είσαι, όταν πρόκειται για το μεγάλωμα του παιδιού σου σε πιάνει μια τελειομανία. Θέλεις όλα να γίνουν στην εντέλεια. Να μάθει το παιδί να τρώει σωστά, να κοιμάται αρκετά και τις σωστές ώρες, να αγαπήσει τον αθλητισμό, να μην έχει ψυχικά τραύματα και άλλες πολλές ανησυχίες.

Στην πραγματικότητα όμως η τελειομανία μπορεί να αποτελεί τον εχθρό της καλής γονεϊκότητας αλλά και της ψυχικής υγείας του γονέα και του παιδιού, για πολλούς και διάφορους λόγους. Για αυτό και αξίζει να την αντιμετωπίσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν από κατάθλιψη λόγω της τελειομανίας

Τι κρύβεται πίσω από την τελειομανία στη γονεϊκότητα;

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι συνήθως οι γονείς που επικεντρώνονται στην τελειομανία προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους για το καλό των παιδιών τους. Η αναζήτηση της τελειότητας έχει τις ρίζες της στην απελπισμένη επιθυμία να αποφύγουμε την αποτυχία. Έτσι, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο προσδοκιών και στόχων που τίθενται πολύ ψηλά, οδηγώντας σε αναπόφευκτη αποτυχία, που οδηγεί σε ενοχές, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να αξιολογούμε ξανά τις γονεϊκές μας ικανότητες και να στοχεύουμε στην πλάνη του τέλειου, οδηγώντας κάθε φορά τον ψυχισμό μας λίγο περισσότερο προς τα κάτω καθώς αισθανόμαστε διαρκώς ότι δεν είμαστε αρκετοί.

Είναι ένας τοξικός, εξουθενωτικός, κύκλος που πρέπει να σπάσουμε αν θέλουμε να είμαστε πιο ήρεμοι.

Γιατί η τελειομενία είναι ο εχθρός της καλής γονεϊκότητας;

Προκαλεί άγχος

Οι προσδοκίες της κοινωνίας να είμαστε τέλοιοι μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος. Αυτή η πίεση που θέτουν οι γονείς, ακόμη και ασυναίσθητα στον εαυτό τους, τους κάνει να αμφισβητούν τις επιλογές τους και να έχουν συνέχεια δεύτερες σκέψεις. Έτσι, χάνουν τη χαρά της γονεϊκότητας.

Τα λάθη είναι μαθήματα

Είναι σημαντικό να γίνονται λάθη, καθώς από αυτά μαθαίνουμε. Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε τα λάθη μας έτσι ώστε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι μέσα από τις ατέλειές μας μπορούμε να αναπτυχθούμε.

Οι προσδοκίες ίσως κάνουν κακό

Όταν θέτετε προσδοκίες στον εαυτό σας για εσάς και το παιδί σας, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάθε γονιός και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αυτή είναι η μαγεία του.

Δεν κάνετε πραγματική σύνδεση

Στον βωμό της τελειότητας ίσως αγνοείτε τις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σας. Το αποτέλεσμα; Δεν επικοινωνείτε και δεν μπορεί να επιτευχθεί μια πραγματική σύνδεση.

Δεν του μαθαίνετε την συμπόνια

Η συμπόνια είναι ένα σημαντικό κοινωνικό προσόν για όλους τους ανθρώπους. Αν δεν εγκρίνετε τα λάθη και τα αποφεύγετε διαρκώς, τότε δεν επιτρέπετε στο παιδί σας να μάθει τη συμπόνια και την κατανόηση.

Γιατί να στοχεύετε στην καλή γονεϊκότητα;

Η πρώτη σας σκέψη πιθανόν να είναι ότι ένας απλά καλός γονιός δεν είναι αρκετά καλος, πως βάζει τον εαυτό του και τον εγωισμό του πάνω από τα παιδιά του. Αλλά ο καλός γονιός είναι αυτός που θέλει το καλό του παιδιού του και το δικό του χωρίς να είναι γεμάτος έμμονες ιδέες για όσα πρέπει να εκπληρώσει για να μεγαλώσει ένα άψογο παιδί.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε την αποτυχία, να συμφιλιωθούμε μαζί της και να τη δούμε ως ευκαιρία μάθησης και γείωσης, γιατί η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στη γονική μέριμνα. Πρέπει να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας να είναι αρκετά καλά, ώστε να μην κουβαλούν μαζί τους τη δική μας τελειομανία.