Υλικά
- 300 γρ. πάτελες (πεταλίδες)
- 1 κούπα ρύζι για πιλάφι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 αγγούρι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ε.π. ελαιόλαδο σε μισή ποσότητα από αυτήν του χυμού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεματίζουμε τις πεταλίδες σε λίγο καυτό νερό μέχρι να ξεκολλήσει το κέλυφος από τη σάρκα τους. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε καλά.
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο, το ξεπλένουμε για να μείνει σπυρωτό και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το πατελόριζο κρύο και το απολαμβάνουμε ως ουζομεζέ.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ