Υλικά για 2 μερίδες

  • 4 μικρές μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι γλυκό κρασί
  • 2 κ.σ. φουντούκια καβουρντισμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙ

  • ½ ποτηράκι ταχίνι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 ντομάτες κομμένες στα έξι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψητές
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και με κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις άδειες μελιτζάνες από όλες τις πλευρές για 3 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα άλλο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί και ρίχνουμε την ψίχα της μελιτζάνας, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχίνι: Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα κομμάτια ντομάτας, αλάτι, ελαιόλαδο, μαντζουράνα και τις σκελίδες σκόρδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  • Περνάμε από σήτα τις ψητές ντομάτες πιέζοντάς τες για να πάρουμε το χυμό τους. Λιώνουμε το ψητό σκόρδο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, προσθέτουμε ½ ποτηράκι χλιαρό χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τα φουντούκια και τη σάλτσα ταχίνι.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ