Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα social media βλάπτουν τους νέους και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να επιβάλλουν απαγορεύσεις και αυστηρούς περιορισμούς για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Ωστόσο, επειδή μπορεί τα παιδιά μας να αποκτήσουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγαλώνοντας ή να έχουν ήδη αν είναι έφηβοι, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε μερικά πράγματα:
1. Τα social media δεν είναι πραγματική ζωή
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο μια μικρή πτυχή της πραγματικής ζωής, και πίσω από αυτές τις χαρούμενες φωτογραφίες κρύβονται και δύσκολες στιγμές που καθιστούν τη ζωή πραγματική αλλά και συναρπαστική.
2. Τα likes μπορεί να είναι παραπλανητικά
Ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει μια ψευδαίσθηση ελέγχου και ένα ατελείωτο κοινό, το οποίο μπορεί να μεγεθύνει τις κοινωνικές μας ανασφάλειες.
Τα likes χρησιμεύουν ως μια μορφή άμεσης ικανοποίησης, η εξάρτηση από την ψηφιακή επικύρωση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανεπάρκειας, ζήλειας και αυξημένου άγχους.
Επιπλέον, η παροδική και συχνά επιφανειακή φύση των likes μπορεί να οδηγήσει σε μια στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας.
3. Συνδέσου με τους φίλους σου, αλλά όχι με αγνώστους
Έρευνα έδειξε ότι το να προσθέτεις τους πραγματικούς σου φίλους στα κοινωνικά δίκτυα σε φέρνει πιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα ευεξίας, ενώ το να συνδέεσαι με αγνώστους μειώνει την αυτοπεποίθηση.
Όπως σε κάθε ηλεκτρονική δραστηριότητα, έτσι και, στα social media υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα η κλοπή ταυτότητας. Γι’ αυτό κρατάμε το προφίλ μας ιδιωτικό και δεν αποδεχόμαστε άτομα που δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους.
4. Η παραπληροφόρηση είναι παντού
Γνωρίζατε ότι 1 στους 3 στρέφεται στο TikTok για θέματα υγείας; Ωστόσο, μόνο το 2% των διατροφικών τάσεων είναι ακριβείς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε να διαγράφουμε εφαρμογές που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας ή λογαριασμούς που ακολουθούμε και μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα με το σώμα μας.
5. Μην σπαταλάς τη μέρα σου κάνοντας παθητικό scrolling
Μια άλλη αυξανόμενη ανησυχία είναι η άνοδος του doomscrolling, η συνεχής δηλαδή περιήγηση σε αρνητικές ειδήσεις και περιεχόμενο. Καθώς οι χρήστες υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά, εκτίθενται σε μια ατελείωτη ροή κρίσεων και καταστροφών. Ο συνεχής καταιγισμός αρνητικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και αισθήματα ανικανότητας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή έκθεση στα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα άγχους.
6. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστικά
Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης. Κατά τη διάρκειά της, οι άνθρωποι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, τη γνωστική ικανότητα και την προσωπικότητα. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον εθισμό στο διαδίκτυο και τα social media, προειδοποιούν ερευνητές του University College του Λονδίνου.