Υλικά για 5 μερίδες
- 500 γρ. μοσχάρισιο κιμά
- 250 γρ. αρνίσιο κιμά
- 250 γρ. χοιρινό κιμά
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι
- 2 κρεμμύδια
- 1 μέτρια ντομάτα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. σουμάκ
- 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- ½-¾ φλιτζ. νιφάδες βρόμης (ή φρυγανιά τριμμένη, ή ψωμί)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε και τα τρία είδη κιμά (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Τρίβουμε από πάνω τα ξερά κρεμμύδια, την ντομάτα και το σκόρδο ώστε να πέσουν όλοι χυμοί στο μπολ και να δώσουν υγρασία στα μπιφτέκια.
- Περιχύνουμε με το ξίδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι, το σουμάκ και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Η οξύτητα από το ξίδι και οι χυμοί της ντομάτας και του κρεμμυδιού θα μαλακώσουν τις ίνες του κιμά κάνοντας τα μπιφτέκια σχάρας πιο αφράτα. Το σουμάκ θα εμπλουτίσει με λεμονάτη γεύση και αρώματα τον κιμά.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη βρόμη (φρυγανιά ή ψωμί) σε μικρές δόσεις, ζυμώνοντας παράλληλα το μείγμα. Στο τέλος πρέπει να είναι εύπλαστο, ούτε αραιό ούτε πολύ σφιχτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, να σφίξει και αν αναπτυχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Ετοιμάζουμε τη φωτιά για το ψήσιμο και λαδώνουμε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας τη σχάρα που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Πλάθουμε 10 μεγάλα μπιφτέκια και τα ακουμπάμε στη σχάρα, στο BBQ γκαζιού ή σε κάρβουνα. Τα ψήνουμε χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα για να μη χάσουμε τους πολύτιμους χυμούς τους, 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν τα προτιμάμε καλοψημένα, παρατείνουμε το ψήσιμο από κάθε πλευρά για 1-2 λεπτά επιπλέον, με προσοχή όμως, για να μη στεγνώσουν και χάσουν την αφράτη υφή τους. Κάθε 1½-2 λεπτά, τα γυρνάμε με σπάτουλα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τα βγάζουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας σε πιάτο και τα σερβίρουμε με τη συνοδεία χόρτων εποχής και σαλάτας.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ