Υλικά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 800 γρ. φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης ή 8-10 έτοιμες ψητές από βάζο
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 4 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες πιπεριές, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Τις τσιμπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 190-200°C, για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βάζουμε όσο είναι καυτές σε μπολ και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη για να ιδρώσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και σιγοψήνουμε ανακατεύοντας απαλά για 10 λεπτά.
Βήμα 3ο
Πολτοποιούμε τη σάλτσα στον πολυκόφτη. Αν θέλουμε, την ενισχύουμε με κάποιο ψιλοκομμένο μυρωδικό, όπως μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, βασιλικό κ.ά.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
