Mηνιγγίτιδα: Βρέφος 2,5 ετών νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη

Μια ποικιλία βακτηρίων, ιών και παρασίτων μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Τι γνωρίζουμε για το θανατηφόρο κρούσμα στην Πάτρα.
29 Ιανουαρίου 2025 | 13:52

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει εσπευσμένα την Τετάρτη στην Πάτρα, όπου ένας 20χρονος έχασε αιφνίδια τη ζωή του από μηνιγγίτιδα, ενώ ένα βρέφος 2,5 ετών νοσηλεύεται με τη νόσο στη Θεσσαλονίκη.

Η μηνιγγίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αφορά οποιαδήποτε φλεγμονή στις μήνιγγες, τις τρεις προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Οι λοιμώξεις των μηνίγγων και μπορούν να προκληθούν από μια ποικιλία ιών, βακτηρίων και παρασίτων.

Η δυσκαμψία στον αυχένα, ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός και οι αλλαγές στο επίπεδο συνείδησης είναι τα τρία κλασικά συμπτώματα, αν και δεν εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς και ειδικά στα βρέφη.

Η ιογενής και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι επείγοντα περιστατικά που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών

Το θανατηφόρο κρούσμα στον 20χρονο φοιτητή στην Πάτρα φαίνεται ότι οφείλεται σε βακτήριο, δεδομένου ότι οι συμφοιτητές του στο Τμήμα Διοικητών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνουν προληπτικά αντιβίωση.

Πιθανώς πρόκειται για κρούσμα μηνιγγιτιδόκοκκου, δεδομένου ότι ο φοιτητής είχε παρουσιάσει ξαφνικά εξάνθημα.

Η ανησυχία για εξάπλωση του παθογόνου παράγοντα φαίνεται πως είναι ο λόγος της άμεσης κινητοποίησης του ΕΟΔΥ.

Η εξεταστική περίοδος αναβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω του κρούσματος.

Οι συχνότερες αιτίες βακτηριακής μηνιγγίτιδας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis) και τη λιστέρια (Listeria monocytogenes).

Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο για τα βρέφη έως 18 μηνών.

Μηνιγγίτιδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάφοροι ιοί, όπως εντεροϊοί, ο ιός της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα, η ερυθρά και, σπανιότερα, ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος συνοδεύεται σχεδόν πάντα από πυρετό και μπορεί να εξελιχθεί σε δύο φάσεις, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα όπως έμετος, ανορεξία, βήχας και διάρροια, και στη συνέχεια με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, όπως δυσκαμψία του αυχένα.

Εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί και σε ορισμένες μορφές ιογενούς μηνιγγίτιδας, όπως κρούσματα που οφείλονται στον ιό coxsackie A ή σε εντεροϊούς.

Ο τρόπος μετάδοσης ποικίλλει ανά παθογόνο, γενικά όμως τα βακτήρια και οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα μεταδίδονται από μολυσμένα σταγονίδια στον αέρα  και από την επαφή με ασθενείς ή μολυσμένες επιφάνειες.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
Γρίπη: Περισσότερες από 130 νοσηλείες παιδιών τον Ιανουάριο 25 Ιανουαρίου 2026, 14:13
Καιρός: Βροχερό το σκηνικό την Κυριακή, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας 25 Ιανουαρίου 2026, 09:07
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version