Μπορεί να σας φαίνεται πως τα νήπια είναι έτσι κι αλλιώς σε συνεχή κίνηση, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα σημερινά παιδιά, μικρά και μεγάλα, δεν κάνουν αρκετή άσκηση, και ότι ο πολύς χρόνος σε καρότσια και καρέκλες μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες αργότερα στη ζωή.
Συγκεκριμένα, Καναδοί ερευνητές δηλώνουν πως τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται τουλάχιστον 180 λεπτά σωματικής δραστηριότητας και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο ενεργητικό παιχνίδι έχουν ανάγκη. Για τα νήπια, το ενεργητικό παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο, χορό και παιχνίδι έξω. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το ενεργητικό παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει άλματα, κολύμπι και ποδηλασία, σημειώνουν οι ίδιοι.
Διαβάστε επίσης: Πώς δεν θα χάνει (επιτέλους) τα πράγματά του;
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της περισσότερης σωματικής δραστηριότητας σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο τον χρόνο των παιδιών.
Η αντικατάσταση του χρόνου μέσα στο σπίτι με το ενεργητικό παιχνίδι έξω σε συνδυασμό με τον επαρκή χρόνο ύπνου, βοηθά τα παιδιά να είναι πιο υγιή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
«Όσο νωρίτερα μπορούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά και την πορεία της ανάπτυξης των παιδιών, τόσο το καλύτερο», δηλώνουν οι ειδικοί.
Τα μωρά πρέπει επίσης να έχουν στόχους δραστηριότητας καθημερινά
Όταν συμπληρώσουν 6 μήνες ζωής, τα περισσότερα μωρά μπορούν να ξεκινήσουν ασκήσεις για να δυναμώσει το σώμα τους. Καθώς αυξάνεται η ικανότητα των κινητικών δεξιοτήτων ενός βρέφους, τόσο αυξάνεται και η συμμετοχή του στην εκάστοτε δραστηριότητα. Αυτή η αυξημένη συμμετοχή ανατροφοδοτεί με τη σειρά της ολοένα και πιο ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες. Όλ’ αυτά επίσης συνδέονται με άλλες κρίσιμες λειτουργίες, όπως η ακοή, η όραση και η χωρική αντίληψη, οι οποίες ωφελούνται από τη συχνή κι επαναλαμβανόμενη πρακτική.
Μερικοί απλοί τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες περιλαμβάνουν:
«Tummy time»
Ξαπλώστε προσεκτικά το μωρό μπρούμυτα. Μιλήστε του και κάντε θόρυβο με κάποιο παιχνίδι για να του τραβήξετε την προσοχή. Σε μια προσπάθεια να δει τι συμβαίνει γύρω του ή να πιάσει το αντικείμενο που κάνει θόρυβο, θα σηκώσει το κεφάλι και την πλάτη. Η άσκηση αυτή γυμνάζει τους μύες στον αυχένα, το λαιμό, τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στομάχι. Προσοχή: Η άσκηση προϋποθέτει το μωρό να μπορεί ήδη να συγκρατήσει το κεφάλι του χωρίς τη βοήθειά σας.
Καθισματάκια
Φέρτε το παιδί σε θέση καθίσματος στηρίζοντάς το και στη συνέχεια επιτρέψτε του να χρησιμοποιήσει τους δικούς του μύες για να σηκωθεί πάλι όρθιο, βάζοντας απαλά τα χέρια σας κάτω από τους ώμους του για υποστήριξη. Η άσκηση αυτή γυμνάζει τους μύες στους ώμους, τα χέρια και την πλάτη του μωρού.
Παιδιά: Το παιχνίδι έξω βοηθά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Το να επιτρέπουμε στα παιδιά να εξερευνήσουν και να παίξουν έξω δεν είναι μόνο καλό για το σώμα τους. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και κάθε γονιός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει και ένα ακόμα επιπλέον όφελος: Μία ώρα ενεργητικού παιχνιδιού στο πάρκο εγγυάται ότι θα ακολουθήσει ένας πιο ξεκούραστος και ποιοτικός ύπνος.