Οι έφηβοι σήμερα είναι ομολογουμένως πιο ενημερωμένοι από ποτέ για τα skincare trends και όχι μόνο, κυρίως χάρη στα social media, όπου οι influencers και άλλοι χρήστες μοιράζονται καθημερινές ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας. Αυτή η τακτική έκθεση σε εικόνες αψεγάδιαστου δέρματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλεί μια πίεση να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ομορφιάς, σύμφωνα με έρευνα. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα να ακολουθήσουν τις τάσεις.
Άλλος ένας πιθανός λόγος που ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί να υιοθετήσει από τόσο νωρίς ρουτίνες περιποίησης είναι το ζήτημα της ακμής που συχνά οδηγεί τα παιδιά σε αναζήτηση άμεσων λύσεων. Παράλληλα, η περιποίηση έχει πλέον εξελιχθεί από μια βασική ρουτίνα πλυσίματος του προσώπου, σε μια πιο σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει ορούς, μάσκες κ.λπ. και έχει αρχίσει να θεωρείται ως ένα απαραίτητο κομμάτι του τρόπου ζωής και για την εμφάνιση αλλά και για την υγεία.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα μάθουμε στο παιδί ότι κάθε επιλογή έχει και συνέπειες
Φυσικά, η περιποίηση της επιδερμίδας είναι σημαντική, ωστόσο σε μικρές ηλικίες, χρειάζεται προσοχή.
Εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση
Η έκθεση σε ιδανικές φωτογραφίες στα social media μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του σώματος, ιδιαίτερα για τις νεαρές γυναίκες, όπως αποκάλυψε μελέτη. Το καθαρό και λαμπερό δέρμα έχει γίνει σύμβολο ομορφιάς και αυτοπεποίθησης, αλλά όταν οι έφηβοι δεν πληρούν αυτά τα ιδανικά πρότυπα, μπορεί να αισθάνονται ανεπαρκείς. Είναι φυσικό, όταν οι έφηβοι δεν βλέπουν άμεσα αποτελέσματα ή αντιμετωπίζουν εξάρσεις ακμής, η πίεση για την επίτευξη του «τέλειου» δέρματος να επιδεινώνει τις ανασφάλειες.
Στρες και τελειομανία
Όπως τονίζει μελέτη, παρατηρείται άνοδος της τελειομανίας μεταξύ των νέων, η οποία καθοδηγείται από κοινωνικές πιέσεις για την εκπλήρωση ακατόρθωτων προτύπων. Οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται άγχος για την αλάνθαστη τήρηση της ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, φοβούμενοι ορατά προβλήματα στο δέρμα εάν δεν το κάνουν σωστά.
Ο ρόλος της πίεσης από τους συνομηλίκους
Η πίεση από τους συνομηλίκους, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, επηρεάζει σημαντικά τις συνήθειες περιποίησης των εφήβων και την εικόνα του σώματος, δείχνουν τα δεδομένα, προκαλώντας τους έντονες ανησυχίες. Οι έφηβοι που παρατηρούν φίλους ή influencers με περίπλοκες ρουτίνες περιποίησης μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να κάνουν το ίδιο για να ενταχθούν στην ομάδα.
Το “Skincare FOMO” (φόβος μήπως χάσεις κάτι και μείνεις πίσω) είναι επίσης διαδεδομένο, καθώς οι έφηβοι δεν θέλουν να χάσουν τα τελευταία skincare trends. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμμονική υιοθέτηση ρουτινών που μπορεί να μην είναι κατάλληλες για το δέρμα τους.
Skincare trends: Είναι απαραίτητο να καθοδηγήσουμε τα παιδιά
Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους τους να συμβουλεύονται δερματολόγους πριν δοκιμάσουν νέα προϊόντα. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει το «τέλειο» δέρμα. Βοηθώντας τα να εστιάσουν στο υγιές δέρμα παρά στην επίτευξη ανέφικτων προτύπων ομορφιάς, η πίεση και το άγχος μπορούν να μειωθούν.
Η επαναπλαισίωση της περιποίησης δέρματος ως μορφή αυτοφροντίδας και όχι μόνο ως ρουτίνα επικεντρωμένη στην εμφάνιση, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους εφήβους να την δουν με πιο υγιή προοπτική.
Προτρέψτε τα παιδιά να κρατούν τις ρουτίνες τους απλές. Η προσέγγιση «less is more» βοηθά να αποφεύγεται ο ερεθισμός και διδάσκει στους εφήβους ότι η περιποίηση δεν απαιτεί υπερβολική προσπάθεια ή πολλά χρήματα.
Αν και η περιποίηση της επιδερμίδας μπορεί να προάγει την αυτοέκφραση και την αυτοφροντίδα, τα skincare trends πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτοπεποίθηση για να μην πέφτουν τα παιδιά σε ψυχολογικές παγίδες μη ρεαλιστικών προσδοκιών.