Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, ας δούμε γιατί τα όσπρια είναι τόσο σημαντικά στη διατροφή των παιδιών, πώς μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα ως οικογένεια αλλά και τη σημασία της ποικιλίας στο τραπέζι για την υγεία.

Διαβάστε επίσης: Ο «μαγικός» τρόπος να φάνε τα παιδιά λαχανικά

Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων: Ένας θησαυρός στο πιάτο μας

Τα όσπρια είναι:

Πλούσια σε πρωτεΐνη

Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη των μυών και την ανανέωση κυττάρων.

Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ένα συχνό πρόβλημα στα παιδιά.

Αναγκαία για το ανοσοποιητικό

Όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες πολύτιμες ουσίες, τα όσπρια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα κάνουν καλό στην καρδιά.

Καλή πηγή σιδήρου

Πολλά όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, είναι πλούσια σε σίδηρο, ένα πολύτιμο μέταλλο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας, μια κοινή πάθηση στα παιδιά.

Επιπλέον:

Μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Τα όσπρια είναι φτωχά σε λιπαρά και περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους και στη διατήρηση της ενέργειας χωρίς να προκαλούν απότομες αυξήσεις ή πτώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Χαρίζουν περισσότερη ενέργεια στα παιδιά

Με την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, τα όσπρια προσφέρουν μια σταθερή πηγή ενέργειας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη σχολική απόδοση των παιδιών και τη σωματική δραστηριότητα.

Προσαρμόζονται σε πολλές συνταγές

Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους: σε σούπες, σαλάτες, μπιφτέκια, πατάτες, ή ακόμη και σε γλυκά. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για την εισαγωγή ποικιλίας στη διατροφή των παιδιών. παιδιά

Για να εντάξετε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών

Είναι σημαντικό τα όσπρια να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας μια-δυο φορές την εβδομάδα.

Ξεκινήστε με απλές συνταγές

Για τα παιδιά που δεν είναι συνηθισμένα στα όσπρια, καλό είναι να ξεκινήσετε με συνταγές που έχουν ήπια γεύση για παράδειγμα: σούπες, πουρέ ρεβιθιών ή φακές με ρύζι. Για ευκολότερη πέψη όταν τα φτιάχνετε σε σούπα, αλλάξτε το νερό μετά τον πρώτο βρασμό, αφαιρέστε τον αφρό που παράγεται στην επιφάνεια και ρίξτε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τα όσπρια σε φαγητά που αγαπούν τα παιδιά, όπως σάλτσες για μακαρόνια ή πιλάφι.

Φτιάξτε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια από όσπρια

Πλάστε κεφτεδάκια και λαχταριστά μπιφτέκια από όσπρια, όπως φακές ή ρεβίθια, προσθέτοντας λαχανικά, δημιουργώντας πιάτα νόστιμα και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά.

Εντάξτε τα σε σαλάτες

Για τα πιο μεγάλα παιδιά που απολαμβάνουν τις σαλάτες, μπορείτε να προσθέσετε βρασμένα ρεβίθια, φασόλια ή φακές σε μια φρέσκια σαλάτα με λαχανικά και αβοκάντο.

Σάντουιτς με όσπρια

Μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς με πουρέ ρεβιθιών ή ταχίνι,το οποίο μπορεί να ενισχύσει κάθε πιάτο με υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη και ποικιλία μικροστοιχείων και να το συνδυάσετε με φρέσκα λαχανικά.

Γλυκά με όσπρια

Μπορείτε να αναζητήσετε συνταγές για σοκολατάκια ή μπισκότα με όσπρια, όπως ρεβίθια ή φακές, τα οποία είναι πολύ θρεπτικά και γευστικά. υγιεινή διατροφή

Τα οφέλη της ποικιλίας στη διατροφή των παιδιών

Η ποικιλία στη διατροφή είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και ινών. Επιπλέον, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς όταν είναι συνηθισμένα να τρώνε διάφορες γεύσεις και υφές, είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν και άλλες τροφές στο μέλλον. Παράλληλα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αλλεργιών ή ευαισθησιών σε τροφές, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται σε ένα ευρύ φάσμα συστατικών.

Η συνεχής κατανάλωση των ίδιων τροφών από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ανισορροπίες στη διατροφή, όπως χαμηλά επίπεδα βιταμινών ή ιχνοστοιχείων και δυσκολίες στην πέψη.