Ο σκοπός της Διεθνής Ημέρας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη είναι να αναγνωρίσει την συμβολή των γυναικών και των κοριτσιών στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, να προάγει τη συμμετοχή τους και να ενισχύσει την ισότητα των φύλων στην επιστήμη.
Η ημέρα αυτή τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης των ευκαιριών για τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς η παρουσία τους στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών παραμένει περιορισμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η αναγνώριση της συνεισφοράς τους και η ενθάρρυνση νέων κοριτσιών να επιδιώξουν καριέρες σε αυτούς τους τομείς είναι κρίσιμη για τη μείωση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης: Τι να μην λέμε ποτέ στα παιδιά μας
Επιπλέον, η ημέρα αυτή συνδέεται με την ανάγκη για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των κοριτσιών και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να προάγει τη συμμετοχή τους σε επιστημονικές δραστηριότητες και έρευνες. Με την αύξηση της παρουσίας γυναικών και κοριτσιών στις επιστημονικές κοινότητες, ενισχύεται η καινοτομία και η πρόοδος σε όλους τους τομείς.
Μερικές από τις πιο γνωστές γυναίκες επιστήμονες
Μαρί Κιουρί (Marie Curie)
Η Μαρί Κιουρί είναι μία από τις πιο διάσημες επιστήμονες στην ιστορία. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ και η μόνη που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικά πεδία (Φυσική το 1903 και Χημεία το 1911). Η έρευνά της για τη ραδιενέργεια υπήρξε επαναστατική για τη σύγχρονη φυσική και χημεία.
Ρέιτσελ Κάρσον (Rachel Carson)
Η Ρέιτσελ Κάρσον ήταν βιολόγος και συγγραφέας, και η δουλειά της συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του κινήματος προστασίας του περιβάλλοντος. Το βιβλίο της Silent Spring (1962) για τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων, άλλαξε τη δημόσια αντίληψη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάθριν Τζόνσον (Katherine Johnson)
Μια από τις διάσημες γυναίκες επιστήμονες της NASA, η Κάθριν Τζόνσον ήταν μαθηματικός που υπολόγισε τις πορείες διαστημικών αποστολών και συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία των πρώτων επανδρωμένων πτήσεων στις ΗΠΑ. Είχε μεγάλη επιρροή στη δημιουργία της διαστημικής επιστήμης και της αεροναυτικής.
Γκρέτα Tούνμπεργκ (Greta Thunberg)
Αν και δεν είναι ακριβώς επιστήμονας, η Γκρέτα Tούνμπεργκ είναι μία από τις πιο γνωστές νέες φιγούρες που προωθούν την επιστημονική κατανόηση για την κλιματική αλλαγή. Μέσα από το κίνημα Fridays for Future, ενίσχυσε την επιστημονική συζήτηση γύρω από την προστασία του πλανήτη.
Αυτές οι γυναίκες, μαζί με πολλές άλλες, έχουν δείξει ότι η επιστήμη δεν έχει φύλο και ότι η συμβολή των γυναικών είναι καθοριστική για την πρόοδο της ανθρωπότητας σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν επίσης πολλές νέες γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά και προσφέρουν στον τομέα της επιστήμης, διαμορφώνοντας το μέλλον με καινοτόμες ιδέες και λύσεις.